În Israel e război în toată regula, dar românii vor în pelerinaj

Situaţia românilor aflaţi în Israel este sub control şi este foarte diversă, cu sute de solicitări de repatriere, a declarat, marţi, ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, citate de AGERPRES. Totuși, au fost grupuri şi turişti individuali care au venit în pelerinaj după încetarea ostilităţilor şi a bombardamentelor.

„A fost un atac terorist de mare anvergură, cu nişte consecinţe îngrozitoare. Execuţii de civili, familii întregi care stăteau la masă, civili luaţi ostatici, vorbim despre copii, vorbim despre bătrâni, persoane cu dizabilităţi, s-a bătut joc de cadavre. Este o barbarie ceea ce s-a întâmplat, ne apropiem de cifra de 1.000 de morţi şi discutăm despre o sută de ostatici, posibil şi 130 şi peste 2.000 de răniţi. Deci, a fost un dezastru pentru Statul Israel, este un şoc. Deja ofensiva navală şi aeriană a început, ne aşteptăm la o mare ofensivă terestră în zilele următoare în direcţia Gaza. Nu ştim ce se va întâmpla cu frontul de nord. Deocamdată au fost mici ciocniri şi toată lumea speră că lucrurile nu se vor dezvolta acolo, respectiv graniţa cu Libanul şi cu Siria”, a afirmat el.

El a susţinut că situaţia românilor este sub control. Conform lui Radu Ioanid, au fost grupuri şi turişti individuali care au venit după încetarea ostilităţilor şi a bombardamentelor şi sunt persoane care au bilete anulate de la companii care nu mai operează zboruri din şi spre Israel. Aceştia din urmă, a precizat el, sunt prima prioritate a autorităţilor române.

De asemenea, există români care au bilete, dar vor să plece mai repede pentru că nu se simt în siguranţă.

Citeste si...  Robbie Williams va veni la București în luna august pentru festivalul Summer in the City

„Sunt sute de solicitări pe zi, patru – cinci avioane în fiecare zi. (…) Cifrele fluctuează foarte mult de la o zi la alta şi de la o oră la alta. Sunt sute de oameni care pleacă în fiecare zi şi sute de cereri noi. Sperăm că în câteva zile această presiune asupra colegilor noştri de la Consulat şi asupra TAROM-ului se va diminua”, a spus Radu Ioanid.

Cursele care aduc românii din Israel sunt operate de TAROM, care a suplimentat zborurile, dar şi de companii private.

Ioanid îi sfătuieşte pe românii care vor să meargă în Israel să nu o facă dacă nu au o urgenţă profesională sau de familie. „Nu este momentul potrivit”, a subliniat el.

„Nu ştim dacă situaţia militară nu va escalada. Şi, dacă se întâmplă să se închidă aeroportul pentru câteva zile, va fi foarte greu de plecat. Nu imposibil, dar foarte complicat – prin Iordania sau prin Portul Haifa. Nu vrem să ajungem în situaţia să avem astfel de cazuri numeroase”, a completat ambasadorul.

Românilor care sunt deja în Israel, Radu Ioanid le sugerează, dacă au bilete de întoarcere la o dată îndepărtată, să încerce să plece cât mai curând. „Dacă biletul lor de avion este peste 24, 48, 72 de ore şi se simt în siguranţă, sunt într-un hotel unde există un buncăr, e mai bine să stea până când compania cu care au venit onorează biletul de avion”, a menţionat Ioanid.

Ambasadorul a mai spus că misiunea diplomatică nu consideră o urgenţă situaţia israelienilor care au cetăţenie română şi „care au locuinţe aici şi care au posibilitatea să încerce, cu una, două escale, să plece din Israel spre România”.

Citeste si...  Veste bună pentru cei care merg la cumpărături cu mașina! Parcarea în Piața Norilor este gratuită în primele 30 de minute

El a indicat că au existat cazuri în familii mixte, când soţul a trebuit să plece în armată şi a ales să trimită soţia şi copiii în România.

Ioanid a amintit că la aeroportul din Tel Aviv există echipe ale Ministerului Afacerilor Externe dispuse să acorde ajutor românilor.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img