Istoricul britanic Dennis Deletant a lansat la București o nouă carte intitulată „În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi“, în care povestește despre experiențele sale în România comunistă, tranziție și prezent. Alina Pavelescu, traducătoarea cărții, a descris cărțile lui Deletant drept istorice, dar și autobiografice și a povestit câteva episoade emoționante din aventura istoricului în România.
Istoricul britanic Dennis Deletant, un bun cunoscător al României comuniste, pe cea a tranziției și pe cea din prezent, și-a lansat la București o nouă carte, „În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi“.
La lansarea volumului, Alina Pavelescu, traducătoarea cărții, a povestit despre cum a perceput volumul, dar și câteva episoade emoționante din aventura istorcului în România comunistă.
„Am arhivat sufletește cartea aceasta în timp ce o traduceam. Cred că sunt singura de la masa aceasta (la lansarea de la Librăria Humanitas Cișmigiu – n.r.) care nu-l cunoștea personal pe Dennis Deletant înainte să-i traducă acest volum de amintiri, cred că ne-am cunoscut la o lună după aceea.
Îl știam foarte bine ca istoric și când editura Humanitas mi-a propus să traduc acest volum, mă gândeam că va fi o carte de istorie în stilul celor scrise de Dennis Deletant într-un fel sau altul, în care eu o să mă scufund cu profesionalismul rece al istoricului
Numai că nu a fost așa și pe măsura ce intram în traducerea aventurii, bine zis aventură, pe care o descrie Dennis Deletant în această carte îmi dădeam seama că încep să am și eu un fel de aventură a redescoperirii personale a mea și a românității mele, pentru că Dennis Deletant este un istoric bun, dar este și un scriitor bun, pentru că această carte nu este în totalitate sau nu este în primul rând o carte de istorie, ci este mai degrabă un fel de literatură autobiografică”, a menționat Alina Pavelescu.
continuarea, în PRESShub