IMPORTANT Victimele traficului de persoane vor putea obține mai rapid acte de identitate

Victimele traficului de persoane cărora le-au fost confiscate documentele de către traficanți vor putea obține mai ușor și mai rapid acte de identitate provizorii, ceea ce le va facilita accesul imediat la serviciile de asistență, arată un proiect de lege adoptat de Parlament. Pentru a intra în vigoare, mai este nevoie doar de promulgare.

România- principala sursă pentru traficanți

România este în continuare o țară sursă primară în Europa pentru traficul de persoane exploatate sexual și persoane exploatate prin muncă, potrivit Raportului din 2022 al Departamentului de Stat al SUA, iar victimele au nevoie de măsuri eficiente de protecție și sprijin.

În prezent, victimele care au fost traficate în afara granițelor țării și cărora le-au fost confiscate actele de identitate nu pot avea acces la servicii de asistență, sprijin și protecție deoarece nu au acte de identitate, iar documentele eliberate de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și consulare, sunt de fapt titluri de călătorie, care pot fi folosite doar pentru trecerea frontierei.

Citește și: Li s-a promis că merg la cules de banane în Polonia. Au ajuns într-o rețea de cerșit

„Legea adoptată astăzi are ca scop principal protejarea victimelor traficului de persoane. Transpunem corect normele europene în ceea ce privește combaterea traficului de persoane și le facilităm acestora obținerea actelor de identitate în regim de urgență pentru a avea acces imediat la serviciile de asistență și la alte forme de protecție și sprijin de care au nevoie. USR este primul partid din România care a integrat într-un program de guvernare, drept urgență, combaterea traficului de persoane și care, prin ministrul Justiției Stelian Ion, a înființat în cadrul DIICOT un serviciu dedicat combaterii traficului de persoane”, a declarat deputatul USR Iulian Lorincz, co-inițiator al legii.

Citeste si...  Oficial! Nicolae Ciucă a demisionat

Victimele vor putea avea ca domiciliu adresa unui ONG

Legea, promovată de USR, oferă, totodată, victimelor traficului de persoane posibilitatea de a avea ca domiciliu declarat o adresă a unui cabinet de avocatură sau a unui ONG, scutind astfel victimele să se mai deplaseze în localitățile de origine, unde există riscul să activeze rețelele traficanților.

„Mă bucură mult că, în sfârșit, proiectul care ajută victimele traficului uman a obținut votul final al deputaților și că va deveni lege. Femeile, bătrânii și copiii care au trecut prin trauma traficului uman merită toată susținerea din partea statului ca să primească rapid acte de identitate.

Acum, birocrația le pune bețe în roate în căutarea de cazare sau a unui loc de muncă. Pentru siguranța acestor persoane vulnerabile, domiciliul declarat va putea fi și o adresă de avocat sau sediul unei organizații neguvernamentale”, declară senatoarea USR Silvia Dinică, co-inițiatoare a legii.

De asemenea, prin eliminarea sancțiunilor contravenționale pentru victimele forțate să presteze muncă sexuală sau să practice cerșetoria, legea elimină o povară financiară pe care o plasa statul asupra lor, povară care le-ar fi putut face și mai dependente de proxeneți sau de rețelele de trafic care le exploatează.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img