Impactul schimbărilor climatice asupra economiei. Ce ne așteaptă în următorii ani

Impactul schimbărilor climatice asupra economiei

Schimbările meteorologice provoacă pierderi economice globale estimate la 200 de miliarde USD pe an. O nouă analiză a 36 de țări clasifică Filipine și SUA drept țările cele mai expuse din punct de vedere economic, în prezent, conform Institutului Swiss Re.

Un alt raport, din 2021, al Institutului Swiss Re avertiza că economia mondială va pierde cu până la 18% din PIB, în următorii 30 de ani, din cauza schimbărilor climatice

Indicele economiei climatice arată modul în care schimbările climatice vor afecta 48 de țări, reprezentând 90% din economia mondială. Raportul arată că economiile din Asia ar fi cel mai greu afectate, China riscând să-și piardă aproape 24% din PIB într-un scenariu sever, în timp ce cea mai mare economie a lumii, SUA, ar putea pierde aproape 10%, iar Europa aproape 11%.

Economia mondială s-ar putea micșora cu 18% în următorii 30 de ani

Impactul schimbărilor climatice asupra economiei. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung pentru economia globală. Dacă nu se iau măsuri de atenuare, temperaturile globale ar putea crește cu peste 3°C, iar economia mondială s-ar putea micșora cu 18% în următorii 30 de ani. 

Pe măsură ce încălzirea globală face impactul dezastrelor naturale legate de vreme mai sever, aceasta poate duce la pierderi substanțiale de venituri și productivitate în timp. De exemplu, creșterea nivelului mării are ca rezultat pierderea de terenuri care altfel ar fi putut fi utilizate productiv, iar stresul termic poate duce la pierderea culturilor. Economiile emergente din regiunile ecuatoriale ar fi cele mai afectate de creșterea temperaturilor.

Citeste si...  Brigada Rutieră București a efectuat controale pe străzile Capitalei, în noapte de vineri spre sâmbătă

Economiile majore ar putea pierde aproximativ 10% din PIB în 30 de ani

Într-un scenariu sever de creștere a temperaturii cu 3,2°C, China va pierde aproape un sfert din PIB (24%) până la jumătatea secolului. SUA, Canada și Marea Britanie ar înregistra o pierdere de aproximativ 10%. Europa ar suferi ceva mai mult (11%), în timp ce economii precum Finlanda sau Elveția sunt mai puțin expuse (6%) decât, de exemplu, Franța sau Grecia (13%).

Filipine, cea mai afectată țară din punct de vedere economic

În prezent, Economia SUA pierde aproape 0,4% din PIB (97 miliarde USD), în timp ce Filipine pierde 3% din PIB (12 miliarde USD), în special din cauza furtunilor, fiind în același timp expuse la intensificarea pericolelor în viitor.

Schimbările climatice vor avea un impact mai mare asupra pierderilor economice în viitor, precizează cel mai recent raport al Swiss Re Institute

Pe baza constatărilor Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), noul raport al Institutului Swiss Re analizează situațiile în care riscurile pot să se intensifice, oferind o imagine a posibilelor implicații economice directe în cazul în care catastrofele naturale legate de vreme se intensifică din cauza schimbărilor climatice.

Cu pierderi economice anuale de 3% din PIB până în prezent, Filipine este cea mai afectată țară de cele patru pericole meteorologice din toate cele 36 de țări, fiind, de asemenea, expuse unei probabilități mari de intensificare a pericolelor. SUA este a doua cea mai expusă. La 97 de miliarde USD (0,38% din PIB) de astăzi, înregistrează cele mai mari pierderi economice în termeni absoluți din cauza evenimentelor meteorologice din întreaga lume și, în același timp, o probabilitate medie ca pericolele să se intensifice.  

Citeste si...  Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este în căutarea unor nume pentru noile pasaje din S3

Impactul schimbărilor climatice asupra economiei. Potrivit raportului, economiile asiatice cu creștere rapidă precum Thailanda, China, India și Filipine sunt cele mai vulnerabile.

Inundațiile se așteaptă să se intensifice

Deși se estimează că riscul de inundații se va intensifica la nivel global, principalul factor al pierderilor economice majore legate de vreme în SUA, precum și în Asia de Est și de Sud-Est, sunt cicloanele tropicale. 

Cele mai importante schimbări climatice se referă la patru pericole meteorologice: inundații, cicloane tropicale, furtunile din timpul iernii din Europa și furtunile puternice.

Top zece țări cele mai expuse la cele patru pericole meteorologice în prezent: Filipine are o pierdere de 3% din PIB, Niger (0,38%), Tailanda (0,36%), Austria (0,25%), China (0,22%), Taiwan (0,21%), India (0,20%), Australia (0,19%), Elveția (0,19%), Japonia (0,18%).

Impactul schimbărilor climatice asupra economiei în România

Conform Ministerului Mediului, în contextul încălzirii globale, analizele climatice arată pentru România o creştere progresivă a temperaturii medii a aerului pe parcursul secolului XXI, în toate anotimpurile, dar mai pronunţată vara şi iarna.

Analiza variaţiei multianuale a precipitaţiilor anuale pe teritoriul României indică apariţia, după anul 1980, a unei serii de ani secetoşi, cauzată de diminuarea cantităţilor de precipitaţii, coroborată cu tendinţa de creştere a temperaturii medii anuale în special în Câmpia Română şi în Podişul Bârladului. Diminuarea volumului de precipitaţii a condus la scăderea exagerată a debitelor pe majoritatea râurilor ţării, în special în sudul şi sud-estul României.

Cele mai recente estimări ale IPCC indică faptul că, în conformitate cu estimările globale, precipitaţiile din regiunea din care face parte şi România se vor modifica, astfel încât iernile vor deveni mai umede şi verile mai uscate. 

Citeste si...  O femeie din Maramureș care s-a filmat în timp ce conducea cu un bebeluși de 9 luni în brațe a fost aspru amendată

Cantitățile de precipitații sezoniere vor crește toamna. Iarna, primăvara și vara au fost identificate tendințe semnificative de descreștere a cantității de precipitații, în unele regiuni din estul și sud-vestul țării, alternate de episoade cu precipitații zilnice peste 20 litri/mp care generează la nivel local viituri rapide, care sunt din ce în ce mai frecvente, pe fondul creșterii ratei intensității ploii în intervale scurte de timp.

Schimbările climatice afectează România atât din perspectiva calității vieții, instabilității serviciilor economice și sociale, cât și din perspectiva desfășurării activităților sectoriale (agricultură, silvicultură, pescuit, industrie, energie, transport, construcții, turism, etc).

Potritivit raportului bienal nr.4 al României, dioxidul de carbon are cel mai mare procent din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, urmat de metan și protoxidul de azot. Iar contribuţia României la emisiile globale este de 0,3% din emisiile de gaze cu efect de seră ale lumii şi mai puţin de 3% din emisiile totale ale ţărilor UE.

Potrivit raportului bienal nr. 4, la nivelul anului 2018, emisiile totale de gaze cu efect de seră din sectorul energetic au reprezentat cea mai mare parte a emisiilor (66.32 %), urmate de cele din sectorul agricol cu o pondere de 17.1 %, apoi de cele din sectorul industrial, proceselor și utilizării produselor cu o cotă de 11.58% și sectorul deșeurilor cu 5%.

Articolul Impactul schimbărilor climatice asupra economiei. Ce ne așteaptă în următorii ani apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro