Impactul inflației în economiile personale. Cum să te protejezi

Inflația și economiile personale

Odată cu creșterea inflației cresc și îngrijorările românilor față de finanțele lor. Iată o serie de sfaturi de la analiști economici despre cum să-ți protejezi bugetul.

Recomandări pentru românii care vor să-și salveze bugetul de inflație

– Fă-ți bugetul personal: o dată pe lună calculează câți bani intră în casa ta și câți cheltuiești.
– Optimizează bugetul: După ce ai observat găurile din bugetul tău, ia măsuri pentru a reduce acele cheltuieli.
– Fii prudent: Pe lângă faptul că inflația crește, mai avem și un război la graniță, așa că este important să iei decizii financiare prudente

Calculează propria inflație. Inflația și economiile personale

Analiștii spun că ar trebui să calculăm propria inflație bazată pe coșul nostru de cumpărături, ca să vedem exact cu cât ne-au crescut cheltuielile.

„Inflația se definește prin creșterea generalizată a prețurilor: se calculează la un coș de sute de bunuri și servicii care se iau în considerare. Poate că o persoană este mai afectată sau mai puțin afectată de inflație. Dacă a crescut prețul benzinei și tu nu ai mașină, mergi mai mult cu bicicleta, poate nu ești atât de afectat. Poți să-ți calculezi și tu dacă vrei o inflație personală să vezi cu cât au crescut prețurile la propriile bunuri și servicii pe care le folosești”, spune Irina Chițu, analist economic.

În ce monedă să-și țină românii banii: leu sau valută?

Atunci când vreți să puneți niște bani deoparte, vă gândiți în ce monedă e mai bine să-i păstrați. Irina Chițu, analist economic, vă sfătuiește să alegeți moneda de economisire în funcție de perioada de timp pe care vreți să păstrați acei bani.

Citeste si...  De ce a fost amendat gigantul Enel. Trebuie să plătească o sumă enormă de bani

„Întotdeauna este bună diversificarea. Atunci când pui bani deoparte trebuie sa te gândești pe ce termen și pe ce o să-i cheltuiești. Dacă tu te gândești la un moment dat să-ți iei un apartament, trebuie să te gândești că prețurile sunt în euro: deci e bine să economisești în euro. Economiile pentru educația copiilor trebuie să aibă în calcul ca instrumentul să nu se devalorizează în timp, deci poți opta pentru euro sau dolar. Ideal este să te gândești la termenul în care o să folosești banii: pe termen lung poți să folosești euro sau dolar, iar pe termen scurt, poți să-ți ții banii în lei”, a transmis aceasta.

Articolul Impactul inflației în economiile personale. Cum să te protejezi apare prima dată în Money.ro.