Guvernul României nu renunță la decarbonizarea sectorului energetic. Măsurile anunțate pentru Valea Jiului, ilustrate de Guvern cu o coroană funerară

blank

Ministerul Energiei a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în ședința de guvern de luni au fost adoptate trei acte normative care „deschid o nouă etapă pentru Valea Jiului”.

Ca o ironie, probabil involuntară, comunicatul de presă, prin care se menționează aprobarea unui sprijin financiar de 70 de milioane de lei pentru Valea Jiului, este ilustrat cu o coroană funerară.

Actele normative aprobate luni confirmă închiderea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și găsirea unei soluții provizorii pentru salvarea celor 2.000 de mineri, care vor fi preluați de noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ).

Concret, totul face parte din planul guvernului privind decarbonizarea sectorului energetic, în conformitate cu proiectul european Green Deal.

„Se vede lumina de la capătul tunelului. (…) Cele trei acte normative adoptate astăzi înseamnă șansa Văii Jiului de a-și construi un viitor. Este o promisiune respectată, pe care am făcut-o încă de la preluarea mandatului: rezolvarea situației minerilor din Valea Jiului. Cu sprijinul Premierului și al Guvernului României, astăzi am salvat locurile de muncă a peste 2000 de mineri, care erau angajați la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) companie aflată în pragul falimentului. Toți aceștia vor fi preluați de noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ).

Pentru CEVJ ajutorul de stat acordat astăzi, primul pachet dintr-o serie, înseamnă susținerea activităților de punere în siguranță a minelor. Totodată, gândim un plan ambițios de diversificare a companiei prin producția de energie verde, pentru a asigura un viitor pe termen lung pentru Valea Jiului, cu locuri de muncă sigure și bine plătite. Avem în vedere construirea de parcuri fotovoltaice, o centrală hidroelectrică și o unitate pe gaz cu captare de carbon la Paroșeni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citeste si...  Moldova a fost a strămoșilor mei, nu este a mea și nu va fi a noastră, și nici a urmașilor noștri

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Energiei, iată ce acte normative au fost aprobate luni:

Primul act normativ adoptat este Hotărârea Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Energiei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, în vederea acoperirii unor cheltuieli de operare a unor active funcționale din domeniul public și domeniul privat al statului.

Al doilea act normativ este Ordonanța de Urgență a Guvernului privind acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic „Valea Jiului” S.A.  pentru „punerea în siguranță” a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan.

Al treilea proiect de act normativ este Hotărârea de Guvern privind centralizarea în inventarul domeniului public al statului a bunurilor imobile și mobile preluate prin darea în plată de la fostul Complex Energetic Hunedoara SA. Acest act deschide calea dării în administrare a acestor bunuri către Complexul Energetic Valea Jiului SA, care va beneficia și de ajutorul de stat. Complexul Energetic Valea Jiului SA îi va angaja pe toți cei peste 2000 de mineri care muncesc la Complexul Energetic Hunedoara SA pentru siguranța în mine și neutralizarea cărbunelui extras din Valea Jiului pe parcursul procesului, în condiții de siguranță și în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img