Guvernul anunță reguli mai dure pentru diminuarea risipei alimentare. Începând cu anul 2026, operatorii economici vor fi obligați să prezinte planuri anuale pentru reducerea risipei alimentare, conform unei declarații făcute joi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Această măsură face parte din angajamentul nostru de a reduce risipa de alimente cu 50% până în 2030, conform Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, la care România a aderat.
Guvernul vrea ca risipa alimentară să se reducă semnificativ
Guvernul vrea ca risipa alimentară să se reducă semnificativ. Mihai Constantin a menționat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că în cadrul luptei împotriva risipei alimentare, fenomen deja reglementat de Legea 217/2017, a decis să modifice și să completeze normele metodologice ale acestei legi.
Prin hotărârea recentă, se stabilește că operatorii economici vor trebui să implementeze cel puțin două măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune de deșeurile alimentare.
Începând din 2026, aceștia vor fi obligați să elaboreze planuri anuale pentru reducerea risipei alimentare și să raporteze cantitățile și valoarea alimentelor pe care le-au donat sau primit gratuit.
Aceste planuri și rapoarte vor fi încărcate pe o platformă națională, care urmează să fie dezvoltată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale până la 30 iunie anul viitor.
Mihai Constantin a adăugat că va fi adoptată o strategie națională pentru diminuarea risipei alimentare, care va oferi clarificări suplimentare pentru toate părțile implicate în implementarea acestui program. Această strategie va contribui la eficientizarea și coordonarea eforturilor de reducere a risipei alimentare la nivel național, potrivit Antena 3 CNN.
Articolul Guvernul anunță reguli mai dure pentru diminuarea risipei alimentare apare prima dată în Money.ro.