Guvernatoarea băncii centrale din Turcia a demisionat după opt luni în funcţie, invocând nevoia de a-şi proteja familia

Hafize Gaye Erkan, prima femeie care a condus banca centrală a Turciei, este al cincilea guvernator care părăseşte postul în tot atâţia ani, după ce preşedintele Tayyip Erdogan i-a concediat pe ultimii patru, erodând independenţa instituţiei.

Liderii cabinetului au declarat rapid că programul economic va continua şi după plecarea ei.

Erkan a fost numită de Erdogan în luna iunie, după ce preşedintele a obţinut un nou mandat în alegeri, pentru a face o întoarcere de 180 de grade de la politicile bancare promovate până atunci.

Ea s-a îndepărtat rapid de politicile nesănătoase promovate ani de zile la presiunea lui Erdogan, cu rate scăzute a dobânzilor, care au făcut ca inflaţia să crească vertiginos şi investitorii străini să fugă.

Din iunie, banca centrală şi-a majorat rata cheie a dobânzii de la 8,5% la 45%. Săptămâna trecută, după o nouă majorare cu 250 de puncte de bază, banca naţională turcă a declarat că a înăsprit rata dobânzii suficient de mult pentru a obţine o scădere a inflaţiei, semnalizând o oprire.

Erkan, fost director la banca americană Goldman Sachs, a declarat că „programul economic a început să dea roade”, citând creşterea rezervelor valutare şi aşteptările că inflaţia va începe să se înjumătăţească la mijlocul anului „ca dovadă a acestui succes”.

„În pofida tuturor acestor evoluţii pozitive, după cum este cunoscut publicului, o campanie majoră de omorâre a reputaţiei mele a fost organizată recent împotriva mea”, a declarat ea pe platforma X. „Pentru a evita ca familia mea şi copilul meu nevinovat, care nu are nici măcar un an şi jumătate, să fie afectaţi şi mai mult de acest lucru, i-am cerut preşedintelui nostru să mă elibereze de la îndatoririle mele”, a anunţat Erkan.

Citeste si...  Florin Barbu: Fermierii români produc pui de calitate. România are un grad de autosuficienţă de 160% la carnea de pui

Luna trecută, ziarul de opoziţie Sozcu a publicat un articol despre o angajată a băncii centrale care a declarat că a fost concediată pe nedrept din bancă de către tatăl lui Erkan, care ar fi primit un rol neoficial în cadrul băncii centrale. Ca răspuns, la momentul respectiv, Erkan a declarat că o ştire „nefondată” care o vizează pe ea, familia sa şi banca este „inacceptabilă” şi a promis că îşi va exercita drepturile legale împotriva celor responsabili.

Ministrul de finanţe, Mehmet Simsek, a declarat vineri seară că demisia lui Erkan a fost o decizie personală a acesteia, iar programul economic va continua neîntrerupt. Vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz s-a făcut, de asemenea, ecoul aprobării politicii actuale.

Nu este clar pe cine va numi Erdogan pentru a o înlocui pe Erkan. El a numit în iulie trei viceguvernatori adjuncţi pe care analiştii îi consideră succesori capabili.

Inflaţia s-a apropiat de 65% luna trecută şi se aşteaptă să înceapă să scadă în jurul lunii iunie. Investitorii străini, inclusiv unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume, au început să cumpere datorie locală turcă la sfârşitul anului trecut, ca un semnal de încredere în program.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img