Grupul bancar francez Societe Generale SA analizează o posibilă vânzare a diviziei de consumer finance din Germania, în cadrul planului directorului general Slawomir Krupa de a creşte valoarea băncii prin renunţarea la afacerile care nu au legătură cu operaţiunile de bază, transmite platforma Bloomberg, citat[ de Agerpres.
Potrivit unor surse, Societe Generale discută cu consilierii o posibilă vânzare a Hanseatic Bank, o bancă cu sediul la Hamburg pe care o deţine împreună cu retailerul german Otto Group. Deţinută majoritar de Societe Generale încă din 2005, Hanseatic Bank oferă credite de consum, carduri de credit, asigurări şi operaţiuni de factoring.
Vânzarea Hanseatic Bank ar putea aduce Societe Generale câteva sute de milioane de euro, susţin sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Înfiinţată în anul 1969, Hanseatic Bank a fost creaţia lui Werner Otto ca o modalitate pentru a permite clienţilor afacerii sale de retail să îşi finanţeze achiziţiile. Astăzi, Hanseatic Bank are o capitalizare de 445 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi. Divizia este una profitabilă şi generează o rentabilitate a capitalului propriu de 15%, potrivit unei surse.
Vânzarea Hanseatic Bank face parte dintr-un lung şir de tranzacţii pe care CEO-ul de la Societe Generale, Slawomir Krupa, le are în vedere şi care includ afacerile de custodie şi divizia de finanţare de echipamente ale băncii franceze. Krupa este presat de către investitori să îmbunătăţească preţul la care se tranzacţionează acţiunile SocGen.
În luna septembrie, Krupa a dezvăluit un plan strategic care oferă prioritate consolidării capitalului faţă de creşterea veniturilor, profitabilităţii şi recompensele către acţionari. Însă obiectivele pe care şi le-a propus Krupa, printre care şi o creştere anuală a veniturilor de 0% până la 2% în 2026, au fost considerate dezamăgitoare de către investitori, astfel că acţiunile Societe Generale au înregistrat o cotaţie în scădere cu peste 10% într-o singură zi.
Potenţiala vânzare a diviziei Societe Generale din Germania vine într-un moment în care grupul bancar britanic Barclays Plc caută, la rândul său, un cumpărător pentru operaţiunile de consumer-finance din Germania.
Dacă la începutul anilor 2000 concura de la egal la egal cu BNP Paribas, Societe Generale a trecut printr-o perioadă tumultoasă în ultimii 15 ani, marcată de pierderile puternice rezultate de pe urma tranzacţiilor dezastruoase făcute de către un trader, înainte de criza financiară din 2008, şi de ieşirea costisitoare din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.
Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 117.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 25 de milioane de clienţi la nivel mondial.
În România, BRD – Groupe Société Générale operează o reţea de 451 de unităţi şi activele totale ale băncii se ridicau, la sfârşitul lunii martie 2023, la 70,5 miliarde lei.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.