Gigantul chinez de comerț electronic Alibaba anunță reorganizarea: Grupul se va diviza în 6 unități și va explora ofertele publice inițiale. Acțiunile cresc cu 9%

Grupul Alibaba a anunțat marți că își va diviza compania în șase grupuri de afaceri, fiecare având capacitatea de a obține finanțare externă și de a intra la bursă, în cadrul celei mai importante reorganizări din istoria gigantului chinez de comerț electronic, transmite CNBC.
Fiecare grup de afaceri va fi condus de propriul director general și consiliu de administrație.
Alibaba a precizat într-o declarație că această mișcare este “menită să deblocheze valoarea acționarilor și să stimuleze competitivitatea pe piață”.
Acțiunile Alibaba au urcat cu peste 9% în tranzacțiile de dinaintea pieței din SUA.
Mișcarea vine după câțiva ani dificili pentru Alibaba, care s-a confruntat cu încetinirea creșterii economice la nivel național și cu reglementări mai dure din partea Beijingului, ceea ce a dus la scăderea cu miliarde de dolari a prețului acțiunilor sale. Alibaba s-a confruntat cu probleme de creștere în ultimele câteva trimestre.
Alibaba caută acum să revigoreze creșterea prin reorganizare.
Grupurile de afaceri se vor învârti în jurul priorităților sale strategice.
Cele șase grupuri:

Cloud Intelligence Group: CEO-ul Alibaba, Daniel Zhang, va fi șeful acestei afaceri care va găzdui activitățile de cloud și inteligență artificială ale companiei.
Taobao Tmall Commerce Group: Acesta va acoperi platformele de cumpărături online ale companiei, inclusiv Taobao și Tmall.
Grupul de servicii locale: Yu Yongfu va fi CEO, iar această afacere va acoperi serviciul de livrare de mâncare Ele.me al Alibaba, precum și cartografierea acestuia.
Cainiao Smart Logistics: Wan Lin va continua să fie CEO al acestei afaceri care găzduiește serviciul de logistică al Alibaba.
Global Digital Commerce Group: Jiang Fan va ocupa funcția de CEO. Această unitate include afacerile internaționale de comerț electronic ale Alibaba, inclusiv AliExpress și Lazada.
Digital Media and Entertainment Group: Fan Luyuan va fi CEO al acestei unități care include afacerile de streaming și filme ale Alibaba.

Citeste si...  RCS & RDS, parte din grupul Digi, a primit un împrumut de până la 500 de milioane de euro

Fiecare dintre aceste unități poate urmări strângerea de fonduri independente și o listare publică atunci când va fi pregătită, a declarat Zhang.
Excepție face Taobao Tmall Commerce Group, care va rămâne deținută integral de Alibaba.
O valoare de aproximativ 600 de miliarde de dolari a fost ștearsă de la momentul când prețul acțiunilor Alibaba au atins un vârf, în octombrie 2020. De atunci, guvernul chinez a luat măsuri drastice împotriva întreprinderilor private din domeniul tehnologiei, introducând o serie de reglementări și sporind controlul asupra practicilor giganților interni.
Ant Group, filiala fintech a Alibaba, a fost forțată de autoritățile de reglementare să își anuleze mega listarea publică în noiembrie 2020. Iar în 2021, Alibaba a fost amendată cu 2,6 miliarde de dolari în cadrul unei anchete antitrust.
Alibaba caută acum să revigoreze creșterea. Compania s-a transformat într-un gigant care cuprinde afaceri de la comerțul electronic la cloud computing, la streaming și logistică.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img