Gigantul bancar Credit Suisse a înregistrat anul trecut o pierdere de 7,9 miliarde de dolari, cea mai mare pierdere anuală din 2008 până în prezent. Banca elvețiană afectată de scandaluri se așteaptă la o altă „pierdere substanțială” în 2023

Banca elvețiană Credit Suisse a raportat joi o pierdere anuală de 7,3 miliarde de franci elvețieni (7,9 miliarde de dolari), pentru anul 2022, cea mai mare pierdere anuală de la criza financiară din 2008, scrie CNN. Cifrele evidențială amploarea provocărilor cu care se confruntă banca elvețiană, afectată de scandaluri, în încercarea de redresare, mai arată publicația.
Creditorul a anunțat joi o pierdere de 1,4 miliarde de franci elvețieni (1,5 miliarde de dolari) în al patrulea trimestru din 2022, extinzând o serie de pierderi începută în 2021, care a ajuns la un total de 7,3 miliarde de franci elvețieni per total 2022.
În 2008, Credit Suisse a înregistrat o pierdere de 8,2 miliarde de franci elvețieni (8,9 miliarde de dolari).
Acțiunile băncii au scăzut cu 5%, după acest anunț. Acțiunile s-au prăbușit cu 65% în ultimele 12 luni, dar au crescut cu 12% până acum în 2023.
Credit Suisse a precizat într-un comunicat că performanța din trimestrul al patrulea a fost influențată de „mediul economic și de piață dificil, de ieșirile semnificative de depozite și de active nete la începutul trimestrului și de executarea acțiunilor noastre strategice”. Acesta a adăugat că se așteaptă să înregistreze o altă „pierdere substanțială” în 2023.
Clienții au retras 111 miliarde de franci elvețieni (121 de miliarde de dolari) în ultimele trei luni din 2022, când banca a fost afectată de speculațiile de pe rețelele de socializare potrivit cărora ar fi în pragul colapsului.
Zvonurile, care au declanșat o vânzare a acțiunilor, au urmat unei serii de pași greșiți și eșecuri de conformitate care au costat banca foarte scump.
De exemplu, prăbușirea fondului speculativ american Archegos Capital Management, un client al Credit Suisse, în 2021, a costat banca 5,5 miliarde de dolari. O investigație externă independentă a constatat ulterior „un eșec în gestionarea eficientă a riscurilor”.
De atunci, Credit Suisse a demarat un plan major de restructurare care presupune reducerea a 9.000 de locuri de muncă cu normă întreagă, desprinderea băncii sale de investiții și concentrarea pe gestionarea averii.
Într-un pas în acest sens, compania a anunțat joi achiziția M. Klein & Company, o afacere de investiții bancare.
De asemenea, banca a anunțat că a finalizat prima etapă a tranzacției de vânzare a grupului său de produse securitizate către Apollo Global Management, care ar trebui să se încheie în prima jumătate a acestui an.
„Avem un plan clar pentru a crea un nou Credit Suisse și intenționăm să continuăm să ne îndeplinim transformarea strategică de trei ani prin remodelarea portofoliului nostru, realocarea capitalului, redimensionarea corectă a bazei noastre de costuri și dezvoltarea francizelor noastre de top”, a declarat Körner în comunicat.

Citeste si...  Deutsche Bank a pus ochii pe câteva dintre activele Credit Suisse

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img