Germania a câștigat primul său titlu de campioană a lumii la baschet, după ce a învins Serbia cu 83-77, într-o veritabilă finală europeană a Campionatului Mondial. Însă adevărata dramă s-a derulat în spatele cortinei de aur și argint, de la Manila. Naționala SUA a îngenuncheat din nou, spulberată de forța copleșitoare a propriului mit. Echipa menită să reprezinte baschetul spectacol a reușit doar să evite eșecul greu de imaginat de la precedenta Cupă Mondială. Supranumită cândva Dream Team, selecționata NBA a ocupat locul patru la World Cup 2023, cu trei trepte mai sus decât la ediția din China, din 2019.
Circumstanțele cunoscute, deloc puține, nu țin însă loc de justificări. Dincolo de faptul că superstarurile joacă doar când vor, la turneul final au fost prezenți 55 de jucători care evoluează în NBA. Desigur, alții decât cei americani. E un trend ascendent, datorat unui business de succes. O afacere deosebit de lucrativă care a transformat NBA-ul într-o ligă globală în ultimele două decenii.
NBA, o ligă globală
Dintre cele 32 de echipe, 27 au avut jucători din NBA la turneul recent încheiat, fie ei activi, retrași sau draftați. Recordul aparține Australiei cu 10 jucători în activitate, iar următoarele trei sunt Canada cu șapte, urmată de Serbia și Germania, cu câte patru. Și da, cu excepția Australiei, celelalte trei au fost în semifinale, iar două dintre ele au învins SUA.
Detaliile financiare sunt relevante. Și nu doar ele. Canada a învins SUA cu 127-118, după prelungiri. A fost un joc dominat de liderul informal al lui Huston Rockets, Dillon Brooks. Plătit cu aproape 23 de milioane de dolari anual, Brooks a marcat 39 de puncte. El a avut șapte reușite din opt aruncari de trei puncte, dintre care sașe au fost consecutive. Și datorită acestui record, Canada a câștigat prima sa medalie de bronz din istorie.
A fost prea mult pentru naționala Statelor Unite. Indiscutabil, prea mult și pentru Anthony Edwards. Fost All-Star, jucătorul lui Minnesota Timberwolves are un salariu cu 10 milioane sub cel al rivalului Dillon Brooks. În opt partide, Edwards a înregistrat o medie de 19 puncte, iar contra Canadei a marcat 24. Nu a fost suficient pentru bronz. Canadienii au câștigat repriza de prelungiri cu 16-7, ceea ce spune mult despre naționala SUA.
Publicul va decide
O reprezentativă dezorientată, blocată în zona de întâlnire a două falii cu o presiune uriașă, cea a business-ului și cea a competiției propriu-zise. NBA-ul reprezintă astăzi o afacere cu venituri de 10 miliarde de dolari anual. Este a treia liga profesionistă a lumii ca valoare după NFL și MBL, și peste Premier League și NHL. NBA-ul a devenit un imperiu și se supune legilor lui. În pofida încasărilor fabuloase, riscă să rămână fără elan vital. Fără acea capacitate de a-și fascina rivalii doar prin simpla apariție.
Istoric, prăbușirea imperiilor începe din interior. Desigur că voluntarii sosiți pe scena mondială ar fi putut face mai mult. Însă în NBA, defensiva nu mai este demult o prioritate la modă. Ar putea să răpească din atractivitatea aruncărilor de trei puncte și a celebrului “step-back”, care pe cât este de trendy, pe atât este de interpretabil. Tot ceea ce putem ști cu siguranță este că NBA-ul se va reinventa de îndată ce publicul o va cere. Pentru că în lumea business-ului nu există step-back.