Generalul Ben Hodges: „Avioanele F16 nu ajută Ucraina acum. Armele de precizie câștigă războiul”

Livrarea de avioane F-16 americane către ucraineni este amblu dezbătută la Washington, în timp ce Kievul le cere cu disperare. Dar generalul Ben Hodges consideră că sunt alte tipuri de arme ce pot cu adevărat să ajute Ucraina să câștige războiul.

Într-un interviu pentru Kyiv Post, generalul Ben Hodges, care a comandat armata americană în Europa din 2014 până în 2017, explică succint de ce fel de putere de foc are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia.

În următoarele săptămâni, jumătate de milion de soldați ruși vor fi din nou la granița ucraineană, pentru o nouă ofensivă gândită la Kremlin.

Occidentul, pentru a ajuta Ucraina să reziste furtunii care se apropie, trebuie să echipeze armata cu sisteme de înaltă precizie.

Cât privește livrarea de avioane F16, procesul trebuia început de multă vreme. Acum, nu mai e timp.

„Nu e ca și când te urci în avion, zbori, lași bomba și te întorci la bază. Soldații ucraineni vor trebui să fie instruiți cu privire la operarea și întreținerea avioanelor. Nu mai este timp acum. Trebuia făcut mai demult.”

„Nu există un glonț de argint. Nu există un singur lucru care să schimbe complet întregul conflict”, a declarat generalul.

Hodges consideră că tancurile occidentale ar putea juca un rol în această primăvară, când se așteaptă ca atât Rusia, cât și Ucraina să lanseze ofensive, mai ales din cauza lipsei de coerență a operațiunii militare ruse.

„De luni de zile rușii nu au reușit să cucerească Bahmut. Și continuă să trimită în această luptă soldați neantrenați, recent mobilizați”, spune generalul.

Citeste si...  China acuză SUA de provocări: un distrugător american a intrat în Marea Chinei de Sud

„Rușii au presupus întotdeauna că masa va învinge. Adică, acesta a fost modul lor de război timp de secole. Ei cred că în cele din urmă vor copleși pur și simplu forțele ucrainene. Dar, în mod evident, nu au reușit să facă acest lucru, deoarece ucrainenii au fost atât de profesioniști, atât de pricepuți, iar noi vedem că, de fapt, precizia poate învinge masa, dacă ai suficientă precizie și dacă o aplici în locurile potrivite. Iar Ucraina a atacat în mod constant logistica – rețelele de transport, depozitele de muniție – printr-o varietate de mijloace diferite.”

Luna trecută, SUA au anunțat că vor antrena mari unități de soldați ucraineni în tacticile de arme combinate, în care operațiunile militare la scară largă folosesc împreună diferite tipuri de armament.

Statele Unite speră că transporturile de tancuri de luptă ar putea evolua capacitățile ucrainene în conflict, în special în regiunea Donbas din estul Ucrainei,

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img