Gânduri personale despre Ucraina – după 1 an de război

1. In curand se implineste un an de la inceputul “blitz krieg-ului” sperat de Putin. Zeci de mii de morti printre militarii ambelor tabere, majoritatea tineri de 18-24 de ani, care la varsta cand ar trebui sa studieze, sa isi faca o cariera, sa isi intemeieze o familie, sunt nevoiti sa isi riste viata (sau sa si-o piarda), unii aparandu-si tara, ceilalti luptand pentru visele de marire ale unui imperiu apus. Inca alte zeci de mii de victime printre civili, milioane de refugiati, distrugeri materiale colosale. Plus inarmare continua a tuturor taberelor.
In tot acest timp, tinerii Vest au alte razboaie de purtat – cum ar fi dreptul sa isi schimbe sexul sau sa lupte contra patriarhatului. Fiecare generatie cu problemele ei…
2. Cand Trump le cerea aliatilor NATO sa mareasca bugetul de aparare sau se opunea conductei North Stream, Macron si Merkel isi roteau ochii cu condescendenta: „uite si la nebunul asta ce zice, cand noi facem afaceri asa de profitabile cu Rusia…unde e pericolul?”
3. Cand Rusia a sterpelit Crimeea prin acel fake referendum si a declansat criza din Donbass in 2014, liderii occidentali au protestat in fata oglinzii de la baie, au impus niste sanctiuni ca sa isi linisteasca constinta, dupa care au continuat sa faca afaceri cu Putin, iar Rusia a gazduit chiar Cupa Mondiala din 2018, cu Macron in tribune la finala de la Moscova. Allez les Bleus!
5. Ma mir ca referendumurile de anexare a provinciilor din sudul Ucrainei sunt vazute de unii drept valide. De obicei, cand au avut loc astfel de referendumuri, au existat campanii, au existat tabere pro si contra, dezbateri publice. Rezultatele unor voturi de acest gen sunt de obicei stranse: 53-47 sau cel mult 60-40. Scoruri de peste 90% au fost inregistrate numai cand “votul” a fost exprimat sub bataia pustii. Austria a “votat” 99% pentru alipirea la Germania, sub ocupatie nazista. La fel Crimeea si celelalte, au votat culmea, exact cand trupele rusesti le “protejau”. Ce minune!
6. Astazi, tarile NATO din Europa se trezesc vrand-nevrand parte a unui conflict care putea fi oprit din fasa inca de mai multa vreme, in mijlocul unei crize energetice de neimaginat, si, asa cum zice domnul Stoltenberg, cu stocul de arme si munitie aproape epuizat. In ciuda declaratiilor tuturor ca NATO nu e parte a conflictiului, tarile NATO sunt, de facto, parte a conflictului. Apararea independentei si integritatii unei tari suverane este un principiu corect, dar probabil ca SUA si NATO ar fi putut face mai mult in trecut pe aceasta tema. Ezitarile si amanarile se platesc.
Paranteza: Daca e adevarat ce zice Stoltenberg, ca europenii nu prea mai au arme si munitie, atunci e grav de tot: nu stiu daca e foarte strategic sa afirmi asta in gura mare….sa te auda adversarul! Sigur, intentia este ca tarile europene sa faca in al 12 lea ceas ceea ce “tiranul” Trump, “omul rusilor”, le cerea sa faca acum 5 ani…
7. Ce putem face noi, cei de pe margine? Sa ne rugam pentru pace, o pace dreapta, care sa opreasca varsarile de sange si distrugerile. Sa ne rugam pentru ca liderii tarilor occidentale sa vada dincolo de varful nasului si de durata mandatelor lor (care este foarte scurt, comparat cu al lui Xi sau Putin). Cel putin in faza actuala, injuratul Rusiei, desi ne racoreste si ne face sa ne simtim de partea cea buna a luptei, nu ajuta prea tare. Si sa speram ca firavele forte democratice din Rusia vor reusi sa creeze o bresa in sistem. Pentru ca sperantele ca Putin sa dea inapoi sunt nule. A mers deja prea departe.
Citeste si...  Președintele Franței, Macron, spune că Europa trebuie să-și reducă dependența față de SUA, pentru a evita să intre în conflicte „care nu sunt ale noastre” / Macron cere negocieri de pace cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina
8. Mentin contacte cu oameni reali, atat din Ucraina cat si Rusia si citesc cat de mult pot din ambele surse, incercand sa inteleg cat mai bine ce se petrece. Doua mituri de spulberat: 1. ca ucrainenii rusofoni ar tine cu Rusia. Mai multi mi-au spus ca desi sunt rusofoni, nu vor sa mai traiasca intr-un stat care nu ii respecta. Si ei stiu ca in Ucraina e coruptie, si ei sunt constienti ca regimul Poroshenko i-a tratat prost, dar nu vor la Putin. 2. ca rusii din Rusia il sustin pe Putin din convingere. E cam la fel cum il sustineau romanii pe Ceausescu in 1989. O prietena din Moscova cu care am dialogat recent mi-a spus cu tristete ca nu crede ca mai poate vizita Europa in curand. “Ne-a ramas numai Asia…”. Nu trebuia sa imi spuna mai mult, am inteles ca nu poate risca.
9. Rusia se pretinde aparatoarea crestinismului, sau cel putin a ortodoxiei. Cine merge la biserica si citeste Scripturile stie ca crestinismul este o credinta a iubirii aproapelui. in 2021, Putin a publicat un lung articol pentru a demonstra ca ucrainenii si rusii sunt de fapt acelasi popor. Pentru ca nu a reusit sa ii convinga cu vorba buna, s-a apucat sa ii bombardeze. Curat crestineste! Dupa mine, Putin face mai rau crestinismului decat orice altceva, tocmai pentru ca il asociaza cu violenta.
12. Nu avem de ales intre putinism si wokism. Asta e o falsa alegere. Ambele sunt forme de manifestare ale nebuniei si raului, ambele sunt inspirate de aroganta. Treaba noastra e sa alegem binele.
13. E convingerea mea personala ca acest razboi nu serveste nici macar Rusiei si poporului rus pe termen lung. Relatia intre rusi si ucraineni este acum distrusa pentru urmatorii 100 de ani, indiferent cum se va sfarsi.
14. Nu cer nimanui sa fie de acord cu ce scriu aici. Nu ma consider autoritate morala ca sa pretind altora sa gandeasca la fel ca mine. Dar daca ati citit pana aici, atunci macar reflectati la cele scrise. Subiectul e unul trist, nu imi produce nici o bucurie, dar sper ca scriind despre asta, sa aduca macar nitica limpezire.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img