Frauda pe dispozitiv: o amenințare în creștere în frauda bancară online

În lumea de astăzi interconectată digital, amenințarea fraudelor este mai mare decât oricând. Frauda pe dispozitiv se referă la activități frauduloase desfășurate direct pe dispozitivul unui utilizator. Aceasta se poate manifesta prin diferite tehnici, cum ar fi atacurile de inginerie socială și abuzul de funcții legitime.

În ambele cazuri, scopul este același: permite infractorilor cibernetici să preia controlul asupra dispozitivului victimei instalând programe malware, precum troieni sau spyware, prin link-uri înșelătoare, aplicații rău intenționate sau descărcări de software.

Frauda pe dispozitiv este exploatată în mod obișnuit pentru preluarea contului. În acest caz, vorbim despre Device Takeover. Device Takeover este executat folosind un anumit tip de malware cunoscut sub numele de Remote Access Troians (RAT).

Spre deosebire de preluarea conturilor, atacurile prin sistemul de transfer automat nu necesită preluarea conturilor victimelor. Odată ce malware-ul este instalat pe dispozitivul victimei, infractorii pot modifica operațiunea fără ca utilizatorul să observe. Acesta le permite să ocolească mecanismele de detectare a fraudei (autentificarea cu doi factori, biometria comportamentală sau analiza comportamentală).

În ceea ce privește operațiunile de fraudă, atacurile ATS sunt mult mai scalabile decât atacurile ATO, deoarece sunt complet automatizate și nu necesită intervenția oamenilor. Pe de altă parte, dezvoltarea de programe malware avansate este extrem de costisitoare.

Fraudele pe dispozitiv pot aduce numeroase daune băncilor și serviciilor financiare.

Pentru persoane fizice, tranzacțiile neautorizate, furtul de identitate și conturile bancare epuizate sunt realități care pot duce la o presiune financiară semnificativă și la perturbarea vieții de zi cu zi.

Organizațiile se confruntă cu riscuri similare, plus cu potențialele costuri aduse de datele compromise sau tranzacțiile frauduloase. Aceste costuri, împreună cu potențialele daune reputaționale, subliniază gravitatea impactului financiar al fraudei pe dispozitiv.

Citeste si...  Și Curtea de Apel desființează actualul directorat al Hidroelectrica, „perla energiei” aflată în plin proces de listare / Decizia este executorie, dar poate fi atacată cu recurs

Dincolo de implicațiile financiare, frauda pe dispozitiv reprezintă o amenințare gravă la adresa încrederii în serviciile digitale sau într-o anumită bancă sau furnizor de servicii financiare.

Astfel de fraude insuflă frică și scepticism în rândul consumatorilor față de fiabilitatea instituțiilor financiare și a furnizorilor de tehnologie.

Fraudele pe dispozitiv pot aduce și implicații legale și de reglementare semnificative pentru bănci și furnizorii de servicii financiare.

În calitate de custozi ai informațiilor sensibile ale clienților și de gardieni ai tranzacțiilor financiare, trebuie să protejeze interesele consumatorilor și datele. Nerespectarea acestor preocupări în mod adecvat poate duce la răspunderi legale, amenzi de reglementare și daune reputaționale.

Fraudele online au și un efect îngrijorător asupra sănătății mintale. Sentimentul de încălcare și trădare experimentat de victime poate fi copleșitor, ceea ce duce la vulnerabilitate și neîncredere. Victimele pot suferi de anxietate crescută, stres și paranoia.

Trauma psihologică provocată de frauda pe dispozitiv poate avea repercusiuni de lungă durată , afectând nu numai victimele imediate, ci și familiile și comunitățile acestora.

Cum se previne frauda pe dispozitiv

Abordarea acestei amenințări trebuie să integreze măsuri solide de securitate cibernetică, strategii eficiente de gestionare a riscurilor și sprijin empatic pentru victime.
De cele mai multe ori, atacurile cibernetice au succes deoarece nu se acordă suficientă atenție modului în care acționează online. Tehnologiile antifraudă i-a determinat pe infractori să exploateze mai mult creierul uman.

Malware-ul este cel mai important în fraudele pe dispozitiv. Băncile și furnizorii de servicii financiare trebuie să-și securizeze sistemele prin integrarea unei soluții care să poate detecta chiar și cele mai avansate programe malware.

Citeste si...  Black Friday 2023. Când fac reduceri principalii retaileri din România, în acest an?

Prin combinarea mai multor tehnologii brevetate cu o bază de date bogată de familii de malware pentru a clasifica orice variante, Cleafy s-a dovedit foarte eficient în detectarea noilor familii de malware.

Soluţiile Cleafy sunt distribuite în România de compania SolvIT Networks.

Cautimasina.ro