Biserica de lemn de la Leleasca, monument istoric unic din judeţul Olt, nu a fost încă inclusă în patrimoniul UNESCO, deşi se fac demersuri încă din anul 2010.
Biserica de lemn de la Leleasca a fost ridicată între 1761-1771 de Nițu Ene ctitorul și Stan meșterul, ale căror nume sunt incizate pe o bârnă de lemn de la peretele exterior al pronaosului.
Potrivit istoricului Aurelia Grosu, monumentul a fost construit pe amplasamentul unei biserici mai vechi de la care a fost preluată bârna de lemn pe care sunt trecuți anii 1548-1549.
Biserica de lemn de la Leleasca păstrează toate elementele originale și a fost restaurată în anul 2000 (șef de proiect arh. Iulian Cămui)
„Din păcate, biserica de lemn de la Leleasca a rămas în stadiul incipient de formulare a propunerii pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO”, spune Aurelia Grosu.
În Patrimoniul UNESCO figurează în prezent din România: opt biserici de lemn din Maramureş, şase biserici din Moldova, Mănăstirea Hurezi, şapte localităţi cu biserici fortificate din Transilvania, şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi Centrul Istoric Sighişoara.