FOTO. Povestea bisericii de lemn de la Leleasca, un monument istoric din judeţul Olt potrivit pentru a intra patrimoniul UNESCO

Biserica de lemn de la Leleasca, monument istoric unic din judeţul Olt, nu a fost încă inclusă în patrimoniul UNESCO, deşi se fac demersuri încă din anul 2010.

Biserica de lemn de la Leleasca a fost ridicată între 1761-1771 de Nițu Ene ctitorul și Stan meșterul, ale căror nume sunt incizate pe o bârnă de lemn de la peretele exterior al pronaosului.

Potrivit istoricului Aurelia Grosu, monumentul a fost construit pe amplasamentul unei biserici mai vechi de la care a fost preluată bârna de lemn pe care sunt trecuți anii 1548-1549.

Biserica de lemn de la Leleasca păstrează toate elementele originale și a fost restaurată în anul 2000 (șef de proiect arh. Iulian Cămui)

„Din păcate, biserica de lemn de la Leleasca a rămas în stadiul incipient de formulare a propunerii pentru a fi inclusă în  patrimoniul UNESCO”, spune Aurelia Grosu.

În Patrimoniul UNESCO figurează în prezent din România: opt biserici de lemn din Maramureş, şase biserici din Moldova, Mănăstirea Hurezi, şapte localităţi cu biserici fortificate din Transilvania, şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi Centrul Istoric Sighişoara.

Citeste si...  Marcel Ciolacu: În sistemul bugetar trebuie o reformă, avem 16.000 de ordonatori de credite, cei mai mulți din lume

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată