Un fost judecător pe lista ofițerilor de Securitate care au primit arme și muniție în decembrie ’89, publicată de „Orașul”. Primul pe lista este locotenentul Ovidiu Galea. Documentul citat de PRESShub este un proces verbal întocmit pe 13 martie 1990 de către procurorul militar Vladimir Diaconeasa de la Procuratura militară Timișoara, potrivit documentului.
„În scopul soluționării dosarului penal cu nr 4/P/1990 azi, daat de mai sus am procedat la consultarea unei agende de lucru ce aparține m.m. cls a2-a Pantea Ambrozie din cadrul IJ Timiș al MAI, Serviciul Administrativ, în scopul evidențierii datelor și cadrelor care au primit arme și muniție”.
Din document rezultă că pe 17 decembrie 1989, locotenentul Ovidiu Galea a primit un pistol mitralieră calibru 7,62 mm seria „DH 2283 + 21+60”, cel mai probabil 60 fiind numărul de gloanțe pe care le-a primit Galea.
În octombrie 2021, Curtea de Apel București a stabilit că judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor a colaborat cu Securitatea și că, în calitate de ofițer de securitate, a încălcat drepturile fundamentale ale omului înainte de 1989.
Recrutat de Securitate și făcut ofițer
La ultimul termen de judecată, avocatul lui Galea a susținut că „nu s-a făcut dovada că a desfășurat activități care au suprimat drepturile omului și nu a demonstrat că a sprijit puterea comunistă.
În plus, clientul meu a lucrat pentru Securitate doar 2 luni și jumătate, până la revoluția din 1989, fiind ofițer debutant. A întocmit documente tip școală, acte care nu au fost înregistrate la unitatea militară unde era încadrat. Aceste acte nu au fost supuse pentru aprobare superiorilor”, a declarat în fața instanței avocatul lui Galea.
Europa Liberă a arătat că judecătorul Galea de la Tribunalul Bihor a fost recrutat de Securitatea comunistă pe când era elev la un liceu din Dej, apoi încadrat ca locotenent de Securitate la Inspectoratul Județean Timiș, Serviciul III.
Pe 2 martie 1981, Ovidiu Galea semna un angajament de loialitate față de securitatea statului, în prezența lt.major Laurențiu Munteanu, angajat al Securității Dej.
Din documentele de la dosar reiese că în perioada 1986 -1989, Galea „a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Securitate București, iar la data de 23 august 1989 i-a fost acordat gradul de locotenent și a fost încadrat ofițer operativ II la IJ Timiș. Două luni mai târziu, tânărul locotenent spiona prin sondă optică turiștii străini dintr-un hotel din oraș.
continuarea în PRESShub