Fermele verticale pot fi o soluție pentru viitor

Este nevoie de tot mai multă hrană pentru a hrăni populația mondială în creștere, iar pentru a produce mai mult, sunt necesare suprafețe mai mari. Producția de alimente este una dintre primele 5 activități umane care contribuie la încălzirea globală. Din totalul suprafeței totale a planetei, 38% este utilizată pentru creșterea culturilor agricole.

Pentru a mări suprafața, va fi necesar să se taie masivele forestiere. Acest lucru duce la defrișări, care reprezintă o problemă globală. Un alt dezavantaj al agriculturii așa cum o cunoaștem este că în unele locuri solul nu permite cultivarea activă, de exemplu în zonele deșertice. Aceste probleme pot fi rezolvate prin agricultura verticală, deoarece se folosește mai puțin teren și plantele sunt cultivate fără a fi nevoie de sol. Aceste ferme folosesc cu până la 95% mai puțină apă decât fermele tradiționale.

Agricultura verticală constă în cultivarea culturilor alimentare dispuse pe verticală în sere care le oferă condiții controlate în interior și folosește hidroponia sau aeroponia. Această dispunere face posibilă existența fermelor în mediul urban, deoarece acestea nu ocupă o suprafață mare. Existența fermelor în orașe reduce distanța pe care alimentele trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la consumatori.

Acest lucru va reduce costurile de transport și poluarea aerului. Astfel de ferme sunt mai eficiente, deoarece sunt controlate aproape în întregime de oameni care optimizează creșterea culturilor. Multe țări au început să înființeze ferme verticale. Cea mai mare dintre acestea se află în Dubai. Dacă populația va continua să crească și să trăiască în medii predominant urbane, agricultura verticală va deveni extrem de importantă. Este viitorul hrănirii umanității.

Citeste si...  The Breach of the Kakhovka Dam: unraveling the consequences for the Black Sea

Sursă: „Începeți să vă bucurați de o cultură verticală”: Nauka.bg, Bulgaria

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată