Facturi mai mici! Zeci de mii de români vor plăti doar jumătate de preț

Facturi mai mici! Zeci de mii de români vor plăti doar jumătate de preț la facturile pentru energie electrică. Iată cine va beneficia de această reducere.

Facturi mai mici! Oamenii din Munții Apuseni vor plăti doar jumătate pentru energie electrică

Facturi mai mici! Peste 20.000 de cetățeni români din zona Munților Apuseni vor beneficia de reducerea la jumătate a facturilor la energie electrică. Reducerea este prevăzută de Ordonanța de Urgență nr 27 din 1996. Ea ar urma să fie acordată retroactiv.

Pentru a beneficia de reducerea respectivă, oamenii trebuie să fie:

. fie titularii contratului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale;
. să aibă locuința sau sa desfășoare activitatea in localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului României nr. 323 din 10 mai 1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni;
. nu aibă facturi restante.

După verificarea criteriilor de încadrare, vor fi trimise listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și gaze naturale. Reducerea va fi aplicată în prima zi din luna următoare.

Deputatul liberal Florin Roman a anunțat recent că, în urma discuțiilor avute cu directorul general al Electrica Furnizare, Darius Meșca, a fost stabilit următorul calendar:

. emiterea facturilor la energie electrică cu reducerea de 50% aplicată retroactiv, în ziua de 10 septembrie 2023;
. în jurul datei de 20 septembrie 2023, cei circa 15.000 de beneficiari din Alba vor primi facturile la energie electrică reduse, acasă;
. începând cu factura pe luna octombrie 2023, în fiecare lună va fi aplicată reducerea de 50%;

Citeste si...  Cui spunem la mulți ani de Florii? Cele mai frecvente nume, dar și cele mai rare, celebrate de Florii

În Alba, există 15.501 de locuri de consum: Abrud – 1.622, Albac – 552, Almașu Mare – 189, Arieșeni – 519, Avram Iancu – 514, Baia de Arieș – 1.071, Bistra – 1.337, Bucium – 467, Cîmpeni – 2184, Ciuruleasa – 253, Gârda de Sus – 441, Horea – 479, Întregalde – 93, Lupșa – 792, Mogoș – 186, Ocoliș – 160, Poiana Vadului – 283, Ponor – 97, Poșaga – 310, Sălciua – 443, Scărișoara – 351, Sohodol – 425, Vadu Moților – 383, Vidra – 441, Zlatna – 1.909.

Românii ar putea plăti facturi mai mari din toamnă

Totuși, alți români ar putea plăti mai mult la facturi din toamnă. Eliminarea subvențiilor la energie ar putea duce la dublarea facturilor pentru consumatori şi creșterea profiturilor cu cel puțin 25% pentru furnizori.

Această concluzie a rezultat dintr-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă. Întregul proces de eliminare a ajutorului de la stat va fi mult mai dificil de implementat decât introducerea acestor subvenții.

„Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze, la un preț pe care l-a stabilit la un moment dat, în 2022, 2021, preț care astăzi este unul foarte ridicat.În situația în care, de exemplu, mâine s-ar abroga legislația de plafonare, automat s-ar reveni la prețurile din contract, adică la niște prețuri mult mai ridicate.

Din analiza pe care am făcut-o în raport cu două facturi din București, una la energie electrică și una la gaze naturale, a rezultat că vom avea cel puțin o dublare la energia electrică și mai mult decât o dublare la gaze”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citeste si...  Vrei să circuli cu trotineta electrică prin Capitală? Cum să circuli corect ca să nu primești amendă

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img