Explozia de la Călimănești: CNAIR susține că a respectat toate avizele pentru lucrările de pe Autostrada Moldovei A7

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) transmite că au fost respectate toate avizele pentru lucrările desfășurate pe șantierul Autostrăzii Moldovei, unde în noaptea de miercuri spre joi a avut loc o explozie.

De asemenea, documentația tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz: Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021, Aviz favorabil CTE Transgaz nr.387/29.11.2021.

În baza documentației, Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023, potrivit CNAIR.

De asemenea, CNAIR arată că a fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022.

În plus, prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași.

“Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. Din informațiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”, arată CNAIR într-un comunicat de presă.

CNAIR a solicitat, joi, echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.

În prezent, se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR transmite că nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația.

Transgaz transmite o primă reacție după explozia magistralei de pe Autostrada A7: compania acuză constructorul că nu a respectat prevederile avizului de amplasament pentru lucrare. Pe de altă parte, prefectul județului spune că gazoductul era prea sus față de cum ar fi fost normal.

Citeste si...  ANM, anunț când va veni primele ninsori în București

Patru persoane au murit, iar alte cinci au fost rănite, în explozia produsă pe şantierul Autostrăzii A7. Victimele lucrau la construcția Autostrăzii Moldovei.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img