EXCLUSIV | PSD și PNL cumpără și presa locală la bucată. Cazul Bistrița-Năsăud

Partidele românești nu au cumpărat, cu bani de la buget, doar televiziuni și publicații naționale. PSD și PNL au eliminat criticile la adresa lor, cu fonduri publice, și din presa locală. Cumpărând-o la bucată.

Majoritatea consiliilor județene din țară și sute de primării plătesc milioane de euro pentru „publicitate”. În realitate, cu acești bani sunt promovați oamenii politici care dețin guvernarea locală și se cumpără tăcerea jurnaliștilor.

Puțini sunt cei care rezistă tentației. Iar jurnaliștii care se încăpățânează să-și facă meseria corect sunt fie supuși la presiuni din partea politicienilor și a afaceriștilor cu contracte la stat, fie sunt marginalizați de colegii lor „pătați”.

Citește și: Presiunile mafiei asupra jurnaliștilor: 10 litri de fecale, aruncați în redacția unei publicații din Iași

612.000 de euro numai în noiembrie. Partea „la vedere”

O căutare rapidă pe platforma online de achiziții publice (SEAP) ne arată dimensiunea fenomenului prin care presa locală este cumpărată. De exemplu, numai în luna noiembrie 2022 au fost achiziționate direct servicii de presă, în toată țara, în valoare de 3 milioane de lei (aproximativ 612.000 de euro).

Dar aceasta este doar partea vizibilă a fenomenului. Multe plăți nu se fac prin intermediul SEAP, ci fie direct de la partide către publicații (după cum a arătat Europa liberă), fie prin intermediul unor agenții de publicitate (investigația Recorder).

Aparatul de propagandă al partidelor este atât de puternic încât pune în stare de dependență financiară presa locală, prin mai multe metode.

Prima metodă: plata lunară. Adică achiziții lunare din catalogul SEAP, derulate de instituțiile publice din subordinea Primăriei sau Consiliului Județean. Acest sistem de plată pune în dependență publicațiile, pentru că oricând nu mai servesc intereselor de partid se sistează plățile.

Citeste si...  Un număr semnificativ de români consideră că justiția din România nu își mai face datoria

Am identificat, de exemplu, o primărie care a plătit 9.000 de lei într-un contract și în publicația respectivă a apărut un singur articol.

Am găsit în contracte, fotografii taxate cu 200 de lei, deși publicația a preluat pozele direct de pe profilul/pagina primarului, fără să se deplaseze măcar la eveniment.

Studiu de caz: Bistrița-Năsăud

Primul lucru care se observă la presa locală din Bistrița-Năsăud este că există două tabere: una care susține PSD și una fidelă PNL. Ambele sunt finanțate atât cu bani de la partid, din subvenții de stat pentru propagandă, dar mai ales din contracte cu instituțiile controlate de fiecare formațiune politică.

Care sunt publicațiile fidelizate de PNL?

Datele despre finanțarea presei locale de către PNL arată care sunt publicațiile favorite ale acestui partid: Timponline, Ziar de Bistrița, Bistrița Express, Propolitica, Sângeorz TV, N1TV.

Plăți efectuate în 2021 de către PNL Bistrița-Năsăud, la capitolul propagandă și presă.
Plăți efectuate în 2021 de către PNL Bistrița-Năsăud, la capitolul propagandă și presă.

Am identificat și contractele pe care presa locală pro PNL le-a primit de la Centrul Cultural Municipal Bistrița, instituție subordonată Primăriei Municipiului Bistrița, condusă de primarul liberal Ioan Turc.

Achizițiile de „publicitate” presupun o plată lunară, de tip abonament.

Date oficiale din SEAP, extrase până la data de 28 noiembrie 2022
Date oficiale din SEAP, extrase până la data de 28 noiembrie 2022

În tabelul de mai jos, se pot vedea modalitatea de achiziție și plată lunară către publicațiile pro PNL.

Articole laudative în Timponline, din 2021 încoace

Analiza PRESShub a vizat și conținutul media al publicațiilor la care PNL a cumpărat servicii prin intermediul instituțiilor de stat. Am evaluat, de exemplu, reflectarea mediatică în ziarul Timponline, una dintre cele mai cunoscute publicații online din județ.

Cel mai recent articol din registrul critic la adresa Primăriei Bistrița datează din primăvara anului 2021, din februarie („Firma care face auditul în Primăria Bistrița are un singur angajat și un trecut tumultos în relația cu statul”).

Citeste si...  Viitorii magistrați au fost întrebați dacă au o viață sexuală activă. Forumul Judecătorilor cere CSM să reglementeze procedura de concurs

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img