Efectele netratării cariilor dentare

Când vine vorba de sănătatea dentară, majoritatea oamenilor nu acordă importanța cuvenită cariilor dentare. Însă, neglijarea lor poate duce la o multitudine de probleme, atât legate de sănătatea orală, cât și de cea generală. În acest articol vei putea descoperii consecințele neglijării cariilor și importanța tratamentului realizat la timp. 

Înțelegerea Cariilor Dentare

Înainte de a detalia consecințele cariilor netratate, este esențial să înțelegi ce sunt cariile. Cariile încep ca mici leziuni la nivelul smalțului și pot rămâne asimptomatice o perioadă. Însă, netratate în stadiile incipiente se poate ajunge la probleme severe. Cavitățile care se formează în smalț se pot adânci foarte mult dacă nu sunt curățate si tratate la timp, ajungând la pulpa dentară. Cariile sunt rezultatul bacteriilor de la nivelul danturii care erodează smalțul și al unei igiene orale precare. 

Consecințele Neglijării Cariilor 

În continuare, sunt prezentate principalele simptome și efecte ale cariei netratate. După cum se poate observa, simptomele cresc în intensitate cu cât cariile se dezvoltă și pot crea probleme grave, chiar până la pierderea dinților. Primul semn că o problemă există la nivelul danturii este durerea de dinte sau durerea de măsea. Tot la apariția acestui semn majoritatea oamenilor alege să meargă la dentist. 

Durere de Dinte și Sensibilitate

Un prim semn al afectării dintelui este durerea. Cariile netratate pot provoca dureri de dinți insuportabile și o sensibilitate crescută la alimentele fierbinți și reci. Durerea de dinți mai poate fi cauzată și de abcesul dentar. Abscesele dentare pot să apară sub două forme principale: periapicale și parodontale. 

Abscesele periapicale se dezvoltă la nivelul rădăcinii dintelui, în timp ce cele parodontale afectează țesutul gingival din apropierea dintelui. Ambele tipuri pot provoca dureri severe și disconfort dacă nu sunt tratate corespunzător.

Citeste si...  Care sunt dulciurile sănătoase potrivite pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea: Nu-i place orice

Abscesele dentare au, adesea, la bază infecții bacteriene. Igiena orală precară, cariile dentare, boala parodontală sau chiar o leziune la nivelul dintelui pot crea un mediu propice pentru aceste bacterii dăunătoare. 

Deteriorarea și Pierderea Dinților

Cariile care nu sunt tratate la timp pot duce la deteriorarea dinților, iar în cele din urmă la pierderea lor. Prin combinația dintre bacterii, resturi de alimente și salivă apare o substanță care acoperă dinții, numită placă dentară. Dacă aceasta nu este îndepărtată la timp, se va forma tartrul. Din acest punct, cariile se formează și ajung să afecteze pulpa dentară, unde se află nervii și vasele de sânge. Și tot atunci se instalează și durerea. La acest nivel, smalțul dintelui este de obicei foarte erodat și este nevoie de tratament specializat. Sunt și cazuri când bacteriile și mediul acid din cavitatea bucală pot duce la boli severe cum sunt cele prezentate în paragraful următor. 

Infecții Gingivale

Cariile pot, de asemenea, să ducă la apariția infecțiilor gingivale și a gingivitei, cauzând complicații suplimentare în sănătatea orală. Parodontoza este o boală gravă care afectează structura profundă a dinților. În primă fază există sensibilitatea gingiilor, retragerea lor, sângerarea și modificarea aspectului. Ulterior, apar pungile parodontale, adică pungile de puroi dintre os și dinte care vor determina expulzarea dinților din alveolele dentare. 

Respirație Urât Mirositoare 

Cariile neglijate pot cauza respirație urât mirositoare persistentă, afectând stima de sine și încrederea. Halitoza este adesea asociată cu o igienă orală precară, iar cariile și gingivita mențin această respirație neplăcută. Alimentația joacă un rol semnificativ în apariția halitozei, mai ales din cauza consumului excesiv de zaharuri și proteine. 

Citeste si...  Spitalele din România au rămas fără medicamente! Managerii dau vina pe inflație

Implicațiile Asupra Sănătății Generale 

Dacă ai citit cu atenție efectele prezentate mai sus, cred că ai remarcat cât de mult pot dăuna cariile netratate sănătății orale. Mai mult decât atât, vor afecta starea generală și chiar pot contribui la probleme de sănătate sistemice.

Durerea și disconfortul cronic pot să apară din cauza cariilor netratate, afectând viața de zi cu zi a unei persoane. Bolile de inimă și diabetul sunt asociate în multe cazuri cu bolile la nivelul cavității bucale. Bacteriile de la nivelul gurii, pe lângă faptul că erodează smalțul, pătrund în sânge și astfel apar probleme cu risc crescut pentru sănătatea întregului organsim. 

Prevenție și Tratament 

Controale Dentare Regulate 

Prevenția este întotdeauna mai bună decât vindecarea. De aceea, vizita la dentist trebuie să fie printre primele lucruri de pe to-do-list. Un specialist poate identifica cariile în faze incipiente și chiar îți poate salva dinții. Mai ales că nu doar cariile reprezintă probleme de interes ale cavității orale, ci mai sunt multe alte semne care nu trebuie tratate superficial. 

Igiena Orală Corespunzătoare 

Pe lângă vizitele regulate la o clinică stomatologidcă, și menținerea unor practici bune de igienă orală este crucială în cazul prevenirii cariilor. Realizarea corectă a periajului, a aței dentare reprezintă o garanție în prevenția cariilor pe termen lung. 

În concluzie, neglijarea cariilor poate avea consecințe grave, nu doar pentru sănătatea orală, ci și pentru starea generală de bine. Este crucial să acționezi pentru a interveni cât mai rapid în tratarea cariilor. Tratamentul în timp util și măsurile preventive sunt cei mai buni aliați în menținerea unui zâmbet sănătos.

Citeste si...  Anchetă OMS în industria farma. Sute de copii au murit după ce au fost tratați cu sirop de tuse

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img