Ediția de toamnă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus va începe pe 1 septembrie. Bugetul total este de aproape 500 milioane lei

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunță începutul ediției de toamnă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus,  în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2023, potrivit unui comunicat. Aceasta este cea de-a doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, persoane juridice şi UAT-uri.
Bugetul alocat Programului Rabla Clasic, pentru această etapă, este de 222 milioane lei, iar pentru Programul Rabla Plus, de 272 milioane lei.
Programele se vor desfăşura în limita sumelor alocate, în cea de-a doua etapă, respectiv pentru Rabla Clasic: persoane juridice – 53 milioane lei, persoane fizice – 159 milioane lei, UAT-uri şi instituţii publice – 10 milioane lei.
Pentru Rabla Plus au fost alocate 83.468.500 lei pentru persoane juridice, 155 milioane lei pentru persoane fizice şi 34 milioane lei pentru UAT-uri şi instituţii publice.
AFM precizează că în ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate.
La prima de casare se pot adăuga ecobonusurile: în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
De asemenea, pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
„Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situaţia în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei”, precizează AFM.
Cuantumul finanţării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Citeste si...  Bittnet Group atrage 10 milioane lei într-o nouă ofertă publică de obligaţiuni listate

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img