Economia Statelor Unite a crescut cu 4,9% în trimestrul trei, peste aşteptări, susţinută de consumul puternic

Produsul intern brut, o măsură a tuturor bunurilor şi serviciilor produse în SUA, a crescut cu un ritm anual de 4,9%, ajustat sezonier, în perioada iulie-septembrie, faţă de un ritm nerevizuit de 2,1% în trimestrul al doilea, a raportat joi Departamentul pentru Comerţ.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones anticipau o accelerare la 4,7% a creşterii PIB-ului real, care este, de asemenea, ajustat pentru inflaţie.

Creşterea puternică a venit datorită contribuţiilor din cheltuielile de consum, creşterea stocurilor, exporturi, investiţii rezidenţiale şi cheltuielile guvernamentale.

Cheltuielile de consum, măsurate prin cheltuielile personale de consum, au crescut cu 4% în trimestrul respectiv, după ce au avansat cu doar 0,8% în T2 şi au fost responsabile pentru 2,7 puncte procentuale din creşterea totală a PIB-ului.

Stocurile au contribuit cu 1,3 puncte procentuale la creşterea economică. Investiţiile interne private brute au crescut cu 8,4%, iar cheltuielile şi investiţiile guvernamentale cu 4,6%.

Cheltuielile la nivel de consumator s-au împărţit destul de egal între bunuri şi servicii, cele două măsuri crescând cu 4,8%, respectiv 3,6%.

Creşterea PIB-ului a marcat cel mai mare avans în trimestrul al patrulea din 2021.

 

Citeste si...  Un fost angajat al fiscului american, Charles Littlejohn, în vârstă de 38 de ani, pledează vinovat de divulgarea NYT a declaraţiilor de avere ale lui Trump. El riscă cinci ani de închisoare. El a furat şi divulgat şi declaraţii ale câtorva mii de miliardari

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img