După apa caldă și mașini, s-a identificat un nou dușman: gătitul la aragaz. Un studiu susține că ar fi mai periculos pentru sănătate decât traiul într-un oraș poluat

Aparatele de gătit cu gaz pot fi mai nocive pentru sănătate decât traiul într-un oraș poluat, scrie Gândul citând un studiu.

Conform acestui studiu, dioxidul de carbon poate ajunge în sânge crescând riscul de boli de inimă, cancer și Alzheimer.

Copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, iar sobele cu gaz provoacă mai multe particule toxice decât o stradă aglomerată a unui oraș, arată studiul. Evident, studiul recomandăm folosirea aragazelor…electrice.

Pentru acest studiu, copiii au mers la școală purtând rucsacuri echipate cu monitoare de poluare a aerului, relatează New Scientist, citat de The Independent.

„Mulți dintre copii au fost expuși la mai multă poluare seara, acasă, când unul dintre părinți gătea, decât pe drumul spre școală”, a afirmat profesorul Frank Kelly, de la Imperial College London.

Un alt studiu a sugerat că unul din opt cazuri de astm în copilărie în SUA se datorează utilizării aragazelor care funcționează cu gaz.

„Dacă în gospodărie există un copil astmatic, el va avea mai multe simptome decât dacă nu ar avea un aparat de gătit cu gaz”, adaugă profesorul Kelly.

Un alt studiu a demonstrat că locuitorii din sudul Californiei care folosesc plite cu gaz sunt expuși în mod obișnuit la niveluri de dioxid de azot și formaldehidă care depășesc pragurile de siguranță pentru poluarea exterioară stabilite de autoritățile americane.

Studiul a descoperit, cum altfel, că plitele pe gaz alimentează și încălzirea globală. Un studiu din SUA a constatat că metanul care se scurge de la aragazele din SUA are un impact asupra climei comparabil cu emisiile de dioxid de carbon de la aproximativ 500.000 de mașini pe benzină.

Citeste si...  Când va fi gata Centura București Sud, ce va lega autostrăzile Pitești-București și București-Constanța

Mai bine treceți la electric, până nu devine obligatoriu

Până în 2025, nicio casă din Marea Britanie nu va putea fi construită cu încălzire pe combustibili fosili. În SUA, regimul Biden promite subvenții de până la 1.340 de dolari pentru a trece de la o plită cu gaz la cea cu inducție.

Evident, cercetătorii sunt de acord, fără a se preciza cine sunt aceștia, că oamenii ar trebui să treacă la aragaze electrice.

Tiparul pare să fie același ca și în cazul mașinilor: întâi se sugerează, ca apoi să devină obligatoriu.

Criticii afirmă că nu există suficiente dovezi care să arate că ar fi o „urgență climatică”. Recent, peste 1000 de oameni de știință au semnat o declarație publică în acest sens.

De altfel, nu este clar cum acțiunile umane determină schimbarea climei. Amintim că anterior, pentru a salva planeta era nevoie să facem mai puține dușuri cu apă caldă.