Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas Oltenia în căutarea conacelor monument istoric abandonate, şi-a propus să-i aducă şi pe alţii cu el şi să împărtăşească cu ei istoria acestor meleaguri. Aşa au apărut tururile ghidate în clădirile istorice din Craiova şi Oltenia.

Îndrăgostit iremediabil de istoria locală, Dragoş povesteşte pentru PRESShub că îi duce pe cei care participă la tururile sale în clădiri în care de obicei publicul larg nu intră. Fie că vorbim de case monument istoric sau conace, experienţa de „pe teren” este unică.

Cei care vor să participe la un tur condus de Dragoş Andreescu trebuie să se înscrie din timp.

„Tururile le-am început când am relansat proiectul, în 2017, şi se pare că oamenii îşi doreau din ce în ce mai mult. Atunci am făcut mult mai multe în cadrul unor evenimente cum ar fi Zilele Olteniei şi altele. Ideea este că era mai uşor să le arăt oamenilor la faţa locului, să le spun poveştile caselor, decât printr-o simplă postare pe Facebook.

Înainte postam pe Facebook, cream un eveniment, iar oamenii se înscriau. Dar, în ultima vreme, având în vedere că sunt foarte mulţi care vor să participe la astfel de tururi, am creat un grup privat pentru că sunt foarte multe cereri, în care eu fac anumite trasee, le prezint, apoi oamenii se înscriu. Bineînţeles, locurile sunt limitate. Ce clădiri cuprindem? De obicei fie în afară, fie în interiorul oraşelor. În oraşe şi în afară eu aleg locaţii care de obieci sunt închise publicului şi de aceea foarte mulţi oameni îşi doresc să ajugă pentru că nimeni nu intră în ele.

Citeste si...  Legea care taie pensiile speciale, declarată parţial neconstituţională. CCR a decis retrimiterea către Parlament

Locaţiile care sunt deja cunoscute, mă refer la muzee, de obicei nu le fac pentru că oricine poate să ajungă acolo. Eu, de obicei, deschid case, case care sunt fie private, fie şi de stat, dar publicul nu are acces în ele, cee ce e destul de frumos”, spune Dragoş

„Mi-am dat seama că eu, practic, multiplic promovarea acestor zone”

Entuziasmul lui Dragoş este contagios, iar odată cu tururile sale interesul şi dragostea pentru istoria locală cresc şi ajung la tot mai mulţi oameni.

„De obicei facem două tururi pe lună. Pentru că îmi ia foarte mult timp să organizez aceste tururi, plus şi culegerea informaţiilor. Eu le am, dar trebuie culese şi organizate.

Oamenii se pot înscrie fie prin mesaj, pe pagină, fie în acel grup care este destul de închis pentru că eu vreau să creez o coeziune în acest grup, adică să vină doar pasionaţii, nu cineva care doar vrea să vadă şi el cum e. Deci, este mai exclusivist acest tip de tururi ghidate”, spune Dragoş Andreescu.

continuarea, în PRESShub

Parteneri

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img