În prima jumătate a acestui an au fost inițiate 3.684 de proceduri noi de insolvență, în creștere cu 8,32% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform unui studiu de specialitate.
Totodată, se remarcă o deteriorare a comportamentului de plată în rândul companiilor, numărul incidentelor de plată fiind mai mare cu 29% comparativ cu prima jumătate a anului 2023, conform experților Coface. De asemenea, numărul insolvențelor în rândul companiilor cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane EUR a crescut cu 73% față de aceeași perioadă din 2023.
Radiografia contextului economic Contextul economic și geopolitic internațional rămâne unul dificil: prelungirea conflictului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel amplifică presiunile asupra economiei globale. În acest cadru, România a înregistrat o creștere economică de doar 1,5%, în termeni reali, în primul semestru al anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023.
Execuția bugetului general consolidat pentru primele șase luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 3,6% din PIB, comparativ cu 2,32% în aceeași perioadă din 2023. Cheltuielile bugetului consolidat au crescut cu 21,2%, ajungând la 339,17 miliarde RON, în timp ce veniturile au crescut cu 13,5%, totalizând 275,5 miliarde RON. Acest deficit bugetar semnificativ a dus la o creștere a datoriei publice, care a depășit pragul de 52% din PIB, un aspect îngrijorător având în vedere creșterea economică marginală.
Evoluția companiilor aflate în insolvență
Cele mai multe companii care au intrat în insolvență în prima jumătate a anului activează în comerțul cu ridicata și amănuntul (986), construcții (766) și industria prelucrătoare (437), acestea reprezentând 60% din totalul insolvențelor.
Specialiștii au observat o creștere semnificativă a insolvențelor în rândul companiilor mari (+73% în cazul companiilor cu cifre de afaceri de peste 5 milioane EUR) și o dublare a insolvențelor în rândul companiilor cu cifre de afaceri între 0,5 și 5 milioane EUR, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.
În plus, în ultimii șase ani s-a raportat o creștere constantă a numărului de insolvențe, cu aproximativ 15,2% mai multe în prima jumătate a anului 2023 față de prima jumătate a anului 2019.
„Deși mediul de afaceri din România a revenit ușor la normalitatea de dinaintea pandemiei, acesta continuă să se confrunte cu provocări, precum deficitul bugetar ridicat, conflictele militare și încercările băncilor centrale de a reduce dobânzile (SUA, UE) menținând în același timp o scădere a inflației.
Ne așteptăm ca în a doua parte a anului 2024 să asistăm la o deteriorare a mediului de afaceri, ceea ce va duce la o creștere a incidentelor de plată și a insolvențelor. Acest trend este vizibil și în alte țări, cum ar fi Germania, unde numărul insolvențelor a atins un maxim al ultimilor 8 ani în prima parte a anului 2024. În acest context, companiile trebuie să-și protejeze afacerile.
Ca furnizor de soluții integrate de gestionare a riscului de credit comercial, sprijinim companiile să-și securizeze fluxul de numerar,” a declarat Alina Popa, Country Manager Coface România.
Domeniile cu cele mai multe firme în insolvență Cele mai mari creșteri ale insolvențelor comparativ cu primul semestru din 2023 s-au înregistrat în sectoarele activități profesionale, științifice și tehnice (+14%), construcții (+12%) și industria prelucrătoare (+11%).
„Principalele motive pentru care companiile ajung în insolvență variază în funcție de domeniul de activitate, dar printre cele mai frecvente se numără creșterea costurilor de finanțare și a cheltuielilor operaționale, scăderea vânzărilor și creșterea datoriilor, în special a creditului furnizor. De asemenea, este de menționat că în această perioadă s-a înregistrat cel mai mare număr de companii radiate din ultimele semestre, dar și cel mai scăzut număr de companii înmatriculate”, a adăugat Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface România.
Firmele aflate în insolvență din marele orașe reprezintă 50% din total
Insolvențele din primele 6 județe (Bihor, Cluj, Timiș, Iași, Ilfov, Brașov) și București reprezintă aproximativ 50% din totalul insolvențelor, un aspect care nu este surprinzător, având în vedere că aproximativ 49% din companiile active din România sunt înregistrate în aceste județe.
Perspectivele economice În primele 6 luni din 2024, au fost înmatriculate 68.223 de companii, cel mai scăzut număr din ultimele semestre, incluzând și primul semestru din 2019. De asemenea, s-a observat o creștere de 34% a companiilor radiate, numărul acestora ajungând la 45.547 în prima jumătate a anului 2024.
Raportul tot mai mic dintre înmatriculări și radieri în ultimii ani a dus la o încetinire a ritmului de creștere al companiilor active, numărul acestora situându-se acum la puțin peste 1,25 milioane.
Conform datelor publicate de Banca Națională a României prin CIP, în primele șase luni din 2024 au fost refuzate la plată 19.031 instrumente de plată, cu o valoare totală de 1.134 milioane RON. Deși valoarea refuzată a scăzut cu 4% față de primul semestru din 2023, numărul instrumentelor refuzate a crescut cu 29%.
Articolul Din ce în ce mai multe firme ajung în insolvență. Sfârșitul de an în România nu arată deloc bine apare prima dată în Money.ro.