Deficitul balanței comerciale din România a crescut

Deficitul balanței comerciale

În primele patru luni ale anului, exporturile României au însumat 31,288 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 40,609 miliarde de euro. În primele patru luni ale anului, exporturile au crescut cu 0,8%, iar importurile au crescut cu 1,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deficitul balanţei comerciale în primele patru luni a fost de 9,320 de miliarde euro, mai mare cu 440,1 milioane euro (+5,0%) decât cel înregistrat anul trecut.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,2% la export şi 36,1% la import) şi alte produse manufacturate1) (29,4% la export şi 28,4% la import).

În perioada 1.I-30.IV 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,2% la export şi 36,1% la import) şi alte produse manufacturate1) (29,4% la export şi 28,4% la import).

Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent. Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Citeste si...  A lăsat gravidă o elevă de la școala specială. Profesorul a fost dat afară abia după 5 ani

Articolul Deficitul balanței comerciale din România a crescut apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro