De ce consumul mai mare de proteine înseamnă și o pierdere în greutate mai rapidă

Shake-uri de proteine pentru sportivi, proteine în exces în regimul destinat pierderii în greutate. Proteine de la animal tânăr.

Resturile acestor nutrienți vitali vor fi eliminate de rinichi. Între proteinele de orgine animală din hrană și aceste organe vedem o relație spectaculoasă.

Malnutriția. Înseamnă lipsa proteinelor de origine animală din hrană. De ce? Celulele umane se reînnoiesc permanent. Nu reușesc fără proteine de origine animală din hrană. Dar prea multe fac rău?

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă Medic, primar nefrolog: „Ce se întâmplă, de fapt? Proteinele care vin din alimentele de orgine animală sunt prelucrate în organism, iar reziduurile folosite sunt aruncate, așa cum aruncăm niște coji când facem mâncare. Aceste reziduuri, care provin din folosirea proteinelor sunt eliminate prin rinichi. Când cantitatea de reziduuri este prea mare pentru că am dat rinichiului o cantitate mare de proteine, rinichiul e suprasolicitat să lucreze mai mult”.

Rinichiul lucrează mai mult, dar nu suferă, dacă e sănătos. La aport mai mare de proteine de origine animală. Așa se întamplă în cazul spotivilor, spre exemplu. Mai mare înseamnă peste 1 gram de proteine per kilogram/ corp.

Vreți să slăbiți rapid? Regimul hiperproteic este de departe cel mai eficient. Un aport mai mare de proteine crește, de fapt nivelul, hormonilor de sațietate. Adică apare rapid sațietatea. Scade automat numărul caloriilor din hrană. În plus, din 100 de calorii din proteine, doar 70 sunt utilizabile, iar 30% arse în procesul de digestie.

Dar verificați mai întâi funcția rinichilor.

Se numește albumină. Este proteina, care circulă în sânge, cu dimensiunea cea mai mică. Dacă rinichii suferă, această proteină trece din sânge – în urină. Albumina găsită în examenul de urină înseamnă că rinichii suferă.

Citeste si...  Prevenirea bolilor de inimă: sfaturi esențiale pentru o inimă sănătoasă

Glicemia mare, dar și hipertensiunea. Ambele atacă rinichii. Se găsesc frecvent la persoanele cu exces ponderal. Rinichii în suferință vor avea o suferință și mai mare la o dietă preponderent cu proteine. Motivul se numește hiper-filtrare.

Conf. univ. dr Cristina Căpușă, medic primar nefrolog„Declanșează trecerea în urină a unor molecule care favorizează scleroza și fibroza țesutului rinichiului. În privința celor cu rinichi suferinzi cu sau fără insuficiență renală, dieta hipeproteică face rău. Este periculos să fie făcută o astfel de dietă de slăbire”.

Rău înseamnă un grad de insuficiență renală. Adică celule nobile din rinichi mor.

Sursa: Pro TV

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img