De astăzi a crescut salariul minim brut. Cât vor primi angajaţii în plus, în fiecare lună

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va cunoaște o majorare la 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023, reprezentând o creștere de 10% față de nivelul actual de 3.000 lei. Această măsură va beneficia un număr de 1.867.588 de salariați. Guvernul a aprobat această hotărâre în 28 septembrie, iar detaliile sunt publicate în Monitorul Oficial.

Salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, este acum stabilit la 3.300 lei lunar, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru de 165,333 ore pe lună, ceea ce reprezintă 19,960 lei/oră. Această majorare aduce o valoare netă a salariului de 2.079 lei, comparativ cu 1.898 lei cât era anterior.

Este important de menționat că această creștere nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru care se vor aplica prevederile legale actuale. Scopul măsurii este de a reduce numărul angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, având ca efect stimularea ocupării și creșterea puterii de cumpărare.

Până la sfârșitul anului, există o facilitate fiscală în vigoare, respectiv o deducere de 200 de lei aplicată salariului minim național, conform OUG 168/2022. Totuși, Blocul Național Sindical atrage atenția asupra clarificării juridice a acestei deduceri, subliniind necesitatea unui act normativ care să abroge această facilitate. Majorarea salariului minim net, împreună cu menținerea facilității, va aduce la bugetul public venituri suplimentare de aproximativ 666 de milioane de lei în ultimele trei luni ale anului. În cazul renunțării la facilitate, veniturile bugetului public vor crește cu 1,1 miliarde de lei până la finalul anului.

Citeste si...  Candidaţii stabiliţi de PSD la Drăgăneşti-Olt şi Ştefan cel Mare – surse

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img