Județul Teleorman este adesea clasificat ca fiind unul dintre cele mai sărace din țară, conform statisticilor bazate pe indicatori demografici și economico-sociali. Cu toate acestea, fotbalul județean reprezintă una dintre rarele domenii în care Teleormanul poate fi considerat, paradoxal, un lider. Asociația Județeană de Fotbal Teleorman, condusă de fostul arbitru divizionar Stan Prodan, organizează un campionat județean structurat pe trei ligi valorice, inclusiv echipe de juniori în primele două ligi.
Echipele din Teleorman evoluează și în Cupa României, faza județeană, câștigătoarea având dreptul ca în sezonul 2024-2025 să joace în Cupa Regiunilor. Meciurile din fotbalul teleormănean se joacă sâmbăta, la Liga a IV-a, respectiv duminica, la Liga a V-a și Liga a VI-a.
Fotbaliștii, deși majoritatea primesc câte o mică recompensă după meci, trebuie întâi să muncească pentru a se întreține. Excepție fac meciurile din Cupa României, care sunt programate în zilele de miercuri.
ACSC Putineiu și Steaua Dracea, echipe înrudite
În primăvara lui 2022, la inițiativa mai multor locuitori ai satelor din zonă, obțineau personalitate juridică două cluburi polisportive, Asociația Clubul Sportiv Comunal Putineiu, respectiv CS Steaua Dracea. Deși ambele structuri sportive au mai multe discipline în obiectul de activitate, principala preocupare este fotbalul.
Ambele cluburi sunt de drept privat și, cu toate că primarii din cele două localități, Cristian Tismănaru (Dracea) și Ionuț Sima (Putineiu) sunt mari susținători ai fotbalului, niciunul dintre cluburi nu beneficiază de bani publici. S-a dorit ca mediul privat din comune să ajute, cel puțin la început, echipele de fotbal care aparțin comunităților. Bugetele primăriilor sunt foarte mici, raportate la populația care, în fiecare caz, nu sare de 2.000 de persoane.
Cele două echipe s-au înscris, în campionatul județean 2022-2023, în Liga a VI-a, iar sorții au făcut ca, în toamna anului trecut, debutul să fie într-un meci direct. Atunci au câștigat, în deplasare, pe terenul din Băduleasa, cei din Dracea, cu scorul de 2-1.
Între timp, formația din Putineiu (Băduleasa sat aparținător) a promovat în Liga a V-a iar anul trecut a avut și un parcurs lung în Cupa României, ajungând în semifinalele fazei județene.
Dracea – Putineiu, derby-ul etapei
Meciurile din zilele lucrătoare sunt adevărate provocări pentru conducătorii echipelor sătești din Teleorman, dar probabil și din alte părți. Se întâmplă acest lucru deoarece este foarte greu să strângi toți jucătorii în zile în care aceștia merg la muncă pentru a câștiga un salariu. De aceea, Cupa României, la nivel de județ, nu este o competiție tratată cu seriozitate de toate echipele.
Excepția a fost acest meci între vecini, Steaua Dracea și ACSC Putineiu făcând eforturi apreciabile pentru a strânge echipe aproape de componențele aliniate în campionat. Meciul respectiv a făcut parte din programul turului II al Cupei României, faza județeană Teleorman. Dracea, pentru că este într-un eșalon inferior, prin regulament, a primit dreptul de a fi gazdă a confruntării.
Tot pentru că s-a jucat într-o zi de miercuri, 18 octombrie 2023, numărul spectatorilor, aproximativ 150, a fost mai mic decât de obicei, duminica. Suporterii s-au așezat, majoritatea, pe scena cimentată de lângă teren, acolo unde se țin spectacole și alte manifestări organizate de primărie. Alții și-au luat un scaun de acasă și s-au așezat lângă gardul împrejmuitor, să mai spargă monotonia pensiei.
Teren și vestiare pentru fotbal pitoresc
Vestiarele nu există, așa că fotbaliștii s-au schimbat în mașini sau pe marginea șanțului.
”Acum e bine că nu s-a stricat timpul. Mai rău este când plouă sau burnițează”, ne spune un fundaș care tocmai a venit de la muncă, de la un atelier. Nu se sfiește să tragă și câteva fumuri de țigară înainte de meci.
Raportul de joc este întocmit pe botul mașinii, iar într-una din rulote, tractată de un autovehicul al osapeților, tronează… grătarul. Gențile cu echipament sunt scoase din portbagaj.
continuarea, în flashscore.ro