Cum se desfășoară activitatea de deminare în Sviatohirskul eliberat și de unde se obțin resursele pentru deminarea Ucrainei?

de Semakovska Tetyana

În ianuarie 2023, estimarea era că 30% din teritoriul Ucrainei este minat, însă această cifră ar putea crește pe măsură ce luptele continuă. În același timp, geniștii încep deja primele etape de deminare în comunele eliberate din Ucraina. Roman Potapenko, cameraman documentarist pentru „Bakhmut. IN.UA”, a filmat în Sviatohirsk, cândva regiune turistică, care acum este liber de ruși, dar nu și de consecințele prezenței lor. Mine, „petale”, rămășițe de obuze neexplodate – toate au rămas în păduri, pe câmpuri și în alte zone din Ucraina. Nu numai agențiile guvernamentale lucrează la deminare; lor li se alătură și persoane private. Cine sunt acestea, cum acționează, de unde obțin finanțare?

Redactorii au discutat cu reprezentanții Administrației civil-militare din Sviatohirsk, cu Serviciul de stat pentru situații de urgență, cu fundațiile private implicate în deminare, cu experți și reprezentanți ai sectorului public pentru a investiga procesul de curățare a terenurilor eliberate și a înțelege ce perspective are regiunea Bakhmut în acest domeniu.

Eliberarea orașului Sviatohirsk: cum a fost?

Înainte de războiul generalizat, Sviatohirsk era un loc de pelerinaj, credincioșii veneau aici în fiecare an, iar cazarea reprezenta una dintre sursele de venit pentru localnici; însă odată cu sosirea rușilor în 2022, totul s-a schimbat. Orașul a fost ocupat timp de aproximativ patru luni și a suferit distrugeri semnificative.

Avem trei comune eliberate — Sviatohirsk, Bogorodichne și Mazanivka, restul așezărilor din comunitatea Sviatohirsk sunt pe linia de contact. Sviatohirsk a fost eliberat pe 12 septembrie; de atunci Serviciile de stat pentru situații de urgență lucrează aici în fiecare zi; ei lucrează în spațiile deschise (n. red. câmpuri, păduri, alte zone), iar specialiștii în deminare ai Poliției Naționale lucrează în interior.

Volodymyr Rybalkin // șeful Administrației civil-militare a orașului Sviatohirsk

blank
Volodymyr Rybalkin Foto: Roman Potapenko

Se acordă prioritate infrastructurii critice. În Sviatohirsk, aceasta fie a fost deja deminată, fie este în curs de deminare. Deminarea este gratuită, cetățenii nu plătesc nimic pentru asta, lămurește șeful Administrației militare.

Cine deminează Sviatohirskul și cum se face acest lucru?

Geniștii lucrează constant în comunitate. Potrivit lui Vyacheslav Voronko, șeful adjunct al Departamentului de lucrări pirotehnice și deminare umanitară al Serviciului de stat pentru situații de urgență al Ucrainei din regiunea Poltava, care se află în prezent în Sviatohirsk, în zonele nepopulate rușii minau cel mai adesea drumuri, plantații și câmpuri, în timp ce în centrul orașului ocupanții minau aproape orice.

Vyacheslav Voronko explică faptul că, uneori, oamenii apelează ei înșiși la specialiști dacă găsesc un obiect exploziv. Minele antipersonal au devenit una dintre cele mai periculoase „surprize” după ocupanți, iar drumurile asfaltate rămân cel mai sigur loc din comunitate pentru civili (aproape toate zonele din satele și orașele eliberate sunt periculoase, însă unele zone prezintă un risc mai scăzut).

Adesea primim apeluri de la localnici despre mine, dar nu putem să mergem acolo pur și simplu. Toate procesele trebuie să fie documentate prin intermediul poliției și al tuturor autorităților de conducere. Iarna pot fi 1-2 raportări pe zi, iar vara 10-15 raportări, depinde mult de condițiile meteo.

Vyacheslav Voronko // șeful adjunct al Departamentului lucrări pirotehnice şi deminare umanitară al Serviciului de stat pentru situații de urgență al Ucrainei în regiunea Poltava

blank
Vyacheslav Voronko. Foto: Roman Potapenko

Iarba înaltă este o provocare pentru geniști

Zona cel mai dificil de deminat este cea cu iarbă înaltă, spune expertul, pentru că aceasta reduce vizibilitatea. Dificultatea constă în faptul că geniștii lucrează cu detectoare de metale care nu fac distincția între mine și metalul obișnuit și reacționează la orice. Din cauza unor astfel de descoperiri accidentale, deminarea durează mai mult.

Localnicii sunt mulțumiți de munca geniștilor; șeful Stației de salvare din Sviatohirsk, Victor Petrovici, spune că au trecut aproximativ 2 săptămâni de când a fost depusă cererea până la sosirea efectivă.

„Orașul a devenit mult mai sigur de când a început deminarea, dar pădurea încă este zonă restricționată pentru noi. (N. red. Sviatohirsk a fost un oraș turistic, jurnalistul Roman Potapenko a întrebat un localnic de ce este nevoie pentru ca zona să fie din nou populară printre turiști). Mai întâi trebuie să se facă podurile, iar deminarea se face pe măsură ce se primesc cereri”, spune Vyacheslav, un bărbat care locuiește în Sviatohirsk și lucrează ca marinar salvator.

Deminarea pentru afaceri

Înainte de marele război, zona Sviatohirsk avea zeci de unități de cazare, cu niveluri de confort și costuri variate. Majoritatea erau clădiri cu 3-4 etaje, fiecare dintre ele având mai multe încăperi. Jurnaliştii au încercat să găsească cazare în Sviatohirsk pentru 25 august: Booking.com ne-a oferit trei variante; cea mai scumpă cazare de aici costă 700 de grivne. Deoarece este deja disponibilă pentru închiriere, cel mai probabil gazdele s-au ocupat de siguranța oaspeților și s-au asigurat că facilitățile nu sunt minate.

„În cazul infrastructurii turistice, proprietarii contactează serviciile prin intermediul unei linii telefonice sau în scris”, a afirmat Volodymyr Rybalkin, șeful Administrației civil-militare a orașului Sviatohirsk.

blank
Expoziție a Serviciului de stat pentru situații de urgență pentru siguranța privind minele. Foto: PNUD în Ucraina

Cameramanul nostru documentarist Roman Potapenko, aflat în Sviatohirsk, a contactat proprietarul unuia dintre hotelurile care funcționează, dar conducerea acestuia a refuzat să discute, din motive de securitate. Ei spun că au renovat spațiile pe cheltuiala lor, uneori primesc oaspeți, dar reluarea activității e doar un vis, pentru că zona este încă aproape de linia frontului și nu se pune problema unui aflux de turiști.

Acum, în Sviatohirsk, în ciuda situației dificile, funcționează deja filiale ale Nova Poshta și Ukrposhta și există o baie socială. Localitățile au deja în proporție de 85% curent electric; sunt probleme cu apa, dar situația este deja în curs de rezolvare. Între timp, localnicii se spală la baia socială, care este deschisă între orele 09:00 și 17:00. Oamenii se înscriu la rând și vin la o anumită oră să se spele.

„Antreprenorii se întorc la noi: s-au deschis deja 15 unități comerciale, inclusiv un magazin de construcții. Funcționează dispensarul, există internet, urmează să se deschidă sucursala Băncii de economii și câteva benzinării. Revenim încet la viață”, mai arată Volodymyr Rybalkin, șeful Administrației militare.

blank
Localnicii din Sviatohirsk vând produse conservate pentru a câștiga bani. Foto: captură de ecran din materialul video

Locuitorii din Sviatohirsk ies pe stradă ca să vândă produse conservate. Cameramanul documentarist Roman Potapenko a cumpărat alune de la o vânzătoare locală; se vând cu 50 de grivne cana, iar ciupercile de casă la borcan costă 100 de grivne. Vânzătoarea din spatele tejghelei, o bunică în vârstă, nu vrea să fie filmată; spune că este periculos să mergi în pădure după ciuperci, prietena ei și-a pierdut piciorul așa.

„Până și vacile au suferit din cauza minelor; o vacă din sat a călcat pe una și a rămas fără picior. Acolo au împușcat-o”, susține aceasta.

Care este situația cu deminarea pădurilor?

blank
Un localnic arată consecințele prezenței rușilor la Sviatohirsk. Foto: captură de ecran din materialul video

„Totul a fost spart, totul a fost distrus. Sunt un militar pensionat, m-am gândit că voi duce o viață liniștită, dar uite unde am ajuns…”, spune Pavlo, un localnic.

Bărbatul nu a putut părăsi zona ocupată, a rămas aici cu fratele, mama bolnavă și soția. Familia a adus singură așa-numitele „petale” din curtea lor. Acum Pavlo se gândește cum va încălzi casa la iarnă; este periculos să mergi în pădure ca să aduni lemne pentru foc, iar alocația socială acordată de stat nu va acoperi necesitățile.

Citeste si...  Va vindeca psilocibina lumea de depresie?

Pădurile reprezintă o problemă distinctă. Realitatea este că o parte din fondul forestier al regiunii Donețk a fost afectat încă din 2014, explică, într-un comentariu adresat redacției, Oficiul Forestier de Est, o organizație care administrează pădurile din regiunile Dnipro, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk.

La ora actuală, peste 60.000 de hectare au fost eliberate, dar aceste păduri reprezintă încă un pericol pentru că au nevoie de deminare. Conform datelor preliminare, pe o suprafață de 27.000 de hectare se găsesc obiecte explozive.

În plus, nu trebuie uitat că deminarea în sine este un proces pe termen lung, care poate dura zeci de ani. Sunt zile în care grupurile de deminare ale Serviciului de stat pentru situații de urgență pot acoperi cam 400 de metri pătrați de teritoriu într-o jumătate de zi; alteori poate fi vorba doar de 2-3 metri pătrați pe zi. Chiar și acum, geniștii găsesc muniție din cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece este imposibil să curețe pământul de mine într-o singură etapă. Geniștii nu oferă o garanție de 100% că pădurile din regiunea Donețk vor fi în siguranță după deminare, deoarece inamicul a folosit diverse tipuri de mine.

De exemplu, există un tip de mine a căror construcție constă din plastic și un element exploziv. Asta le face invizibile pentru detectoarele de metale.

Cum se elimină muniția?

Geniștii Serviciului de stat pentru situații de urgență care lucrează în Sviatohirsk explică faptul că muniția periculoasă este eliminată în mai multe moduri:

  1. Proiectilul este adus într-un loc special desemnat, în apropierea căruia nu sunt oameni. Acolo, muniția este plasată într-o stâncă și detonată.
  2. În cazul în care obiectul exploziv nu poate fi transportat, acesta este neutralizat la fața locului, după evacuarea prealabilă a populației din apropiere.

Cine se ocupă de deminare în Ucraina?

Oleksandr Lobov, analist în domeniul acțiunilor împotriva minelor din cadrul PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) explică faptul că programul de dezvoltare al ONU se concentrează în primul rând pe sprijinirea guvernului pentru stabilirea unui răspuns cuprinzător și coordonat al acțiunilor împotriva minelor.

Același program va ajuta statul să-și formeze o strategie privind modul de reducere a impactului obiectelor explozive asupra vieții oamenilor. Pe scurt, pentru a asigura nevoia de siguranță de bază. Dacă există siguranță, explică expertul, oamenii se vor întoarce la casele lor, iar acest lucru va contribui la redresarea economică a regiunilor eliberate.

blank
Instruire pentru siguranța privind minele. Foto: PNUD în Ucraina

Potrivit lui Oleksandr Lobov, trei structuri sunt angajate în prezent în deminare în Ucraina: statul, prin Serviciul de stat pentru situații de urgență și Serviciul de stat de transport din cadrul Ministerului Apărării (ei deminează infrastructura rutieră), operatorii internaționali și operatorii privați (există un grup de geniști care nu sunt subordonați structurii de stat sau organizațiilor neguvernamentale).

Într-adevăr, pentru a fi operator, trebuie să existe o certificare emisă de o autoritate națională. Dar acțiunile împotriva minelor nu se limitează la deminare. Există, de asemenea, o campanie de informare pentru a aduce acest subiect în atenția oamenilor. În ceea ce privește deminarea în sine, organizațiile certificate au criterii de calitate. Produsul final este o zonă curățată la o anumită adâncime.

Oleksandr Lobov // analist PNUD pe probleme de acțiune împotriva minelor

Potrivit lui Lobov, PNUD organizează în prezent cursuri de formare relevante, pentru a se asigura că zona este 100% curată. Începând de astăzi, mai mulți operatori naționali sunt deja acreditați în Ucraina și efectuează acțiuni de deminare în teritoriile eliberate.

Avem un potențial puternic din rândul militarilor în retragere. Ei știu cum să lucreze și să demineze zona, dar această procedură nu oferă o garanție de 100% că teritoriul va fi curățat de mine și dispozitive explozive.

Oleksandr Lobov // explică în comentariul pentru „Bakhmut. IN.UA”, analist PNUD privind acțiunile împotriva minelor

blank
Instruire pentru siguranța privind minele. Foto: PNUD în Ucraina

Bugetul ucrainean nu va avea suficiente fonduri pentru deminare

Roman Palchykov, un ucrainean, a înființat fundația caritabilă „Primul Fond pentru Restaurarea Ucrainei”; acesta a lucrat anterior în Serviciul de stat pentru situații de urgență, așa că are experiență relevantă. În timpul eliberării regiunii Kiev, de unde provine interlocutorul, Roman a fost abordat de cunoscuți care l-au rugat să le inspecteze casa și să verifice dacă există mine.

Așa a apărut ideea creării unei fundații care să grăbească procesul de deminare umanitară. Ca să atragă fonduri pentru echipamente specializate, Roman Palchykov negociază cu parteneri din străinătate. Prin urmare, fundația nepotului lui Jacques Yves Cousteau, care ajută la deminare, l-a vizitat recent pe Palchykov.

blank
Roman Palchykov Foto: Bakhmut IN.UA

Roman spune că va lucra în regiunea Donețk în viitor. Deja colaborează cu Administrațiile militare regionale din regiunile Kiev, Harkov, Dnipropetrovsk și Mykolaiv.

Toată lumea se așteaptă să existe finanțare suficientă din partea statului pentru desfășurarea activităților de deminare. Dar, după părerea mea, amploarea este atât de mare încât niciun buget din țară nu este capabil să facă față cererii ridicate pe care o avem.

Roman Palchykov // fost salvator, în prezent filantrop

Ucraineanul a semnat deja memorandumuri de cooperare cu administrațiile militare regionale și punctele de deminare ale Serviciului de stat pentru situații de urgență. Roman consideră că principala sa activitate este aceea de a stabili comunicarea cu partenerii străini și de a ajuta cu echipamente operatorii privați care se ocupă și ei de deminare. Dezvoltarea pieței operatorilor privați este cea care poate accelera procesul de verificare și deminare a teritoriului Ucrainei. Un astfel de operator este echipa ucraineană a lui Andriy Serbin.

Cum lucrează geniștii privați?

Organizația lui Andriy Serbin se ocupă de deminare; această companie privată se numește „Compania de cercetare și producție Patron Demining” SRL. Și Andriy Serbin a ocupat anterior funcții de conducere în structurile de afaceri interne, iar acum este avocat. Bărbatul explică faptul că firma funcționează în baza unui contract comercial, cu finanțare oferită de donatorii ONU. În prezent, geniștii lucrează în satul Kopyliv, comuna Makarivska, raionul Buchansky, regiunea Kiev. Această comună a fost sub controlul Rusiei de ceva timp.

În echipa lui Andriy lucrează specialiști cu experiență, de exemplu Dmytro Yurchuk, un genist cu 19 ani de experiență care a lucrat în Serviciul de stat pentru situații de urgență. El a devenit adjunctul lui Serbin. Geniștii care curăță zonele din Kopyliv au un salariu decent, toate echipamentele moderne necesare, echipamente de protecție și mașini echipate.

 

Echipa lui Andriy Serbin. Foto: prin amabilitatea lui Andriy Serbin

Cât de des se efectuează deminarea?

Fiecare zonă are specificul său de deminare, așa că este imposibil de estimat timpul exact de care va fi nevoie pentru a curăța teritoriul fără un studiu non-tehnic preliminar al terenului, explică Andriy Serbin.

Contaminarea nu înseamnă întotdeauna mine sau câmpuri de mine. Poate fi vorba de diverse fragmente de obuze, rachete și alte obiecte explozive. Trebuie să curățăm complet această zonă de orice lucru la care reacționează detectorul de metale. Adică scoatem totul și curățăm solul. În zonele agricole, de exemplu, se găsesc adesea piese de la tractoare, combine și accesoriile acestora (n. red pluguri, semănători etc.), iar noi le extragem și pe acestea.

Citeste si...  Consolidarea încrederii între mass-media și oamenii de știință din Europa Centrală și de Est

Andriy Serbin // avocat

În același timp, un genist din Sviatohirsk explică faptul că deminarea poate dura atât 10 minute, cât și 10 zile. Totul depinde de teren, pentru că se întâmplă ca geniștii să găsească o mină, iar în drum spre ea să găsească o serie de alte muniții.

Oleksandr Lobov, analist PNUD pentru acțiunea împotriva minelor explică, de asemenea, că nu există un răspuns clar la întrebarea: cât durează procesul de deminare? Ca exemplu, expertul citează cifra actuală a teritoriului minat din Ucraina: un total de 180.000 de kilometri pătrați reprezintă zona în care au avut sau au loc ostilități. Dar nu fiecare kilometru de pământ conține de fapt obiecte explozive.

De exemplu, avem un câmp. Știm că acolo au avut loc ostilități, trebuie să separăm terenurile minate de cele pe care nu sunt mine. Nu putem spune că acest teritoriu este 100% minat. Poate fi vorba de un procent de 5-10%, însă minele trebuie găsite. Odată ce am identificat unde este câmpul minat, avem o sarcină pe termen foarte lung în față. În linii mari, un genist poate acoperi 10-15 metri pătrați pe zi.

Oleksandr Lobov // analist PNUD

Deminarea teritoriului. Foto: Roman Potapenko

Cum se efectuează un studiu non-tehnic înainte de deminare?

Studiile sunt efectuate de grupuri de geniști cu experiență prin intervievarea membrilor comunei care locuiesc sau au locuit în zona minată. Informațiile sunt apoi introduse în documente și rapoarte speciale, iar datele sunt transferate la Centrul de deminare. După aceea, putem face o prognoză preliminară a timpului necesar pentru deminare.

Comunitatea poate să ceară finanțare pentru deminare apelând la donatori internaționali. Cert este că în timpul războiului există un deficit uriaș de fonduri bugetare alocate pentru deminare. Procesul în sine este destul de costisitor, necesită multă investiții, așa că este necesară atragerea de fonduri din partea donatorilor din străinătate; deminarea se realizează și cu fondurile private ale producătorilor agricoli. Însă rareori au buget pentru astfel de nevoi.

Andriy Serbin // avocat

De ce este costisitoare deminarea?

Interlocutorul nostru explică faptul că deminarea nu poate costa puțin, pentru că geniștii riscă cel mai valoros lucru — viața. Fiecare dintre geniști trebuie să aibă echipament modern și de înaltă calitate (detectoare de metale, sonde, echipamente de navigație etc.) și costumație (căști, armuri de protecție, cotiere, genunchiere, viziere, cizme tactice etc.), care sunt foarte scumpe.

Este vorba și de cazarea geniștilor, precum și de asigurări de viață și de sănătate: fiecare genist este asigurat pentru aproape 2 milioane de grivne. În plus, geniștii merg din când în când la antrenamente pentru a-și îmbunătăți abilitățile. Specialiștii din echipa interlocutorului nostru își îmbunătățesc în prezent abilitățile în regiunea Harkiv.

Ce alte provocări există în procesul de deminare?

Potrivit lui Andriy Serbin, pe lângă faptul că deminarea este un proces costisitor, că durează mult și necesită geniști experimentați, mai există o altă problemă în Ucraina. De exemplu, programul de stat privind deminarea abia acum se dezvoltă.

Este mult de lucru. Trebuie deminate 167 de mii de hectare în Ucraina. Problema principală o reprezintă finanțarea și specialiștii. Este foarte greu pentru geniști să lucreze, mai ales pe o asemenea căldură, în soare (n. red. 40°C), în echipament complet. Bărbați cu vârsta de 30 de ani nu puteau rezista uneori unei asemenea sarcini. Acum suntem 10 în echipă și am mai recrutat alte persoane pentru formare, așa că vom fi în total 20 de persoane.

Andriy Serbin // Director al companiei private „Compania de cercetare și producție Patron Demining” SRL

În concluzie, Andriy Serbin spune că bugetul de stat ar trebui să includă fonduri pentru deminarea efectuată în Ucraina, de asemenea să stabilească o cooperare cu operatorii naționali și instituțiile internaționale și să formuleze o politică de stat clară în această privință.

„Există dorința ca acest proces de deminare să fie finalizat cât mai rapid și să fie de calitate”, rezumă Andriy Serbin.

Echipa de deminare. Foto: Roman Potapenko

Ce sarcini ar trebui să își stabilească statul?

Un analist PNUD pentru acțiuni împotriva minelor spune că guvernul ar trebui să dezvolte o strategie pe termen scurt și pe termen lung pentru un mediu sigur.

Este important să se creeze un sistem de management pentru toți operatorii de pe piață.

Prioritatea ar trebui să fie, de asemenea, consolidarea capacității instituțiilor direct implicate în deminare, inclusiv prin formare și dezvoltare profesională, precum și prin furnizarea de echipamente pentru geniști.

Nivelul de contaminare (n. red. cu obiecte explozive) în Ucraina este mai mare decât în alte țări. Prin urmare, cred că Ucraina își va crea propria filosofie pentru a reduce riscul expunerii la obiecte explozive. Nu putem aștepta 20-30 de ani, trebuie să abordăm aceste probleme cât mai curând posibil. Acum apar noi tehnologii, inclusiv utilizarea dronelor. Acesta este un instrument suplimentar pentru studiul non-tehnic.

Oleksandr Lobov // analist PNUD

Deblocarea terenurilor: impactul economic și psihologic

Oleksandr Lobov explică faptul că un studiu non-tehnic ajută la identificarea volumului și a suprafeței totale a teritoriului contaminat și, de asemenea, analizează modul în care contaminarea afectează componenta economică a unei anumite regiuni. Specialistul numește această etapă „deblocarea terenurilor”.

Urmează studiul tehnic; aici sunt deja folosite mijloacele de deminare, se determină un perimetru clar al teritoriului contaminat și începe deminarea. Este vorba de un proces complex.

„În prezent, Cabinetul de Miniștri elaborează o strategie de stat, iar principala sa sarcină este să readucă dezvoltarea economică a Ucrainei la 80%, în termen de 5 ani”, spune Oleksandr Lobov.

El adaugă că prioritatea în activitatea de deminare o reprezintă obiectivele de infrastructură; acestea sunt deminate primele, pentru ca oamenii să poată avea apă, electricitate, gaz etc. Vor fi prioritare și terenurile agricole, dar după curățarea obiectivelor esențiale.

Geniștii verifică zona. Foto: Roman Potapenko

De asemenea, analistul a abordat și partea financiară a problemei, spunând că multe instituții media au informat că Ucraina are nevoie de 40 de miliarde de dolari numai pentru deminare. Totuși, această cifră poate fi mai mică, spune expertul, cu condiția ca Ucraina să dezvolte strategia potrivită.

Oamenii se întorc deja din străinătate la casele lor, iar noi avem un nivel scăzut de conștientizare. Principalul lucru de făcut acum este să oferim sprijin informațional, pentru ca oamenii de toate vârstele să știe cum să se comporte cu obiectele explozive și să nu le atingă. Desigur, trebuie luată în considerare și componenta psihologică, dar voi spune că Ucraina nu este singura țară care are teritorii contaminate. Da, există un astfel de pericol, iar oamenii ar trebui să fie conștienți de asta.

Citeste si...  Știința războiului: Ucrainenii pun în valoare pe câmpul de luptă o combinație între tehnologia avansată și cea cu o configurație inferioară

Oleksandr Lobov // analist PNUD

În finalul conversației, el subliniază că nevoile oamenilor ar trebui să se afle în centrul oricărei strategii. Deminarea ar trebui să se facă pentru oameni, deoarece acolo unde trăiesc oamenii, economia va funcționa și, astfel, regiunea își va reveni.

Copiii din Ucraina ar trebui să știe ce este o mină și ce este o grenadă

Olena Levandovska, șefa ONG-ului UMIND, care are printre proiecte o inițiativă de formare pentru adolescenți în domeniul siguranței privind minele.

În toamna anului 2022, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Ucraina, am lansat proiectul „NonLecții”. În cadrul inițiativei, s-a vorbit cu tineri, elevi din aproximativ 20 de orașe ale Ucrainei, de la vest până la est. Am ajuns la 5 mii de oameni prin această inițiativă. Formatul nostru este un material ușor pe tema culturii siguranței, în centrul căruia, desigur, se află siguranța privind minele. Vrem să ne protejăm tinerii, mai ales prin cunoaștere. Din păcate, în condițiile actuale, copiii trebuie să știe ce este o mină, ce este o grenadă etc. Oleksandr Pedan a devenit lector.

Olena Levandovska // șefa ONG-ului „UMIND”

Inițiativă educațională pentru adolescenți privind siguranța împotriva minelor. Foto: ONG „UMIND”

Șefa ONG-ului „UMIND” spune că copiilor li se explică trei reguli de bază ale siguranței privind minele:

  • nu te apropia;
  • nu atinge;
  • sună la 101.

Unul dintre evenimente a avut loc la Irpen: atunci actorul Orlando Bloom, care sprijină activ Ucraina, a vizitat „NonLecții”. Anul acesta, spune Olena, planurile lor sunt mai ambițioase: vor să implice 15.000 de copii, astfel încât cât mai mulți din generația tânără să știe cum să se comporte atunci când văd obiecte explozive.

Toate cele 100 de evenimente se vor desfășura exclusiv pe teritoriul cu pericol sporit, este vorba de Sud și Est. Anul acesta, „non-lectorul” nostru va fi Vasyl Baidak; el va lucra împreună cu Oleksandr Pedan.

Olena Levandovska // șefa ONG-ului „UMIND”

La finalul „NonLecțiilor”, copiii susțin un test ușor și interesant, primesc cadouri și au parte de emoții plăcute. În pofida prezentării relaxate a materialului, scopul ONG-ului „UMIND” este foarte important — cunoștințe de înaltă calitate și accesibile, care vor proteja copiii și vor pune bazele unei culturi a siguranței pentru generațiile viitoare.

Cursuri de siguranță privind minele pentru adolescenți. Foto: ONG „UMIND”

De unde ar trebui să obțină Ucraina bani pentru deminare?

Pe platformă pot fi donate diferite sume. Foto: din surse publice

Partenerii internaționali ajută, de asemenea, la deminarea umanitară în Ucraina. Pentru a atrage sprijinul filantropilor, în 5 mai 2022 a fost lansată United24, o inițiativă globală de sprijinire a Ucrainei. Celebrități și persoane cu influență devin ambasadori ai acesteia. În mai 2023, Volodimir Zelenski a anunțat că United24 se va implica, de asemenea, în deminarea umanitară. Mai exact, va strânge fonduri pentru aceste nevoi.

Banii strânși pot fi folosiți pentru:

  • finanțarea operațiunilor de deminare umanitară a teritoriilor contaminate cu explozive;
  • organizarea de lucrări de deminare și transportul ulterior al deșeurilor explozive de diferite calibre la locul de distrugere etc.;
  • echiparea unităților pirotehnice cu echipament tehnic;
  • achiziționarea de mașini de deminare mecanizată (sisteme robotizate de mare capacitate), mașini pirotehnice de mare capacitate, mașini pirotehnice operaționale etc.

Acum, actorul american Misha Collins, al cărui tată e originar din Ucraina, a devenit ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED24. Collins a vizitat regiunea Cernihiv, unde a văzut activitatea echipelor ucrainene de deminare și și-a oferit sprijinul. La acest moment, utilizatorii platformei pot găsi un proiect al lui Misha prin care se strâng fonduri pentru vehicule blindate. Acestea vor fi folosite pentru a transporta mine neexplodate și dispozitive explozive improvizate, care vor fi eliminate ulterior.

Cei de la Serviciul de stat pentru situații de urgență au declarat pentru Bakhmut. IN.UA că, după invazia la scară largă, partenerii internaționali au ajutat în mod activ Ucraina. Astăzi există aproximativ 30 de organizații. Cele mai mari volume de ajutor tehnic și umanitar provin de la:

  • Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP);
  • Consiliul danez pentru refugiați (DRC);
  • Organizația internațională caritabilă „Fundația Europa de Est”;
  • Organizația caritabilă „Ajutorul bisericesc danez” (DCA);
  • Organizația „Ajutorul popular norvegian” (NPA);
  • Organizația neguvernamentală caritabilă fără scop lucrativ „HALO Trust”;
  • Agenția de Cooperare Internațională din Japonia (JICA);
  • Agenția de Cooperare Internațională din Coreea (KOICA);
  • Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ);
  • Fundația Howard Buffett;
  • Asociația estoniană a salvatorilor;
  • Poliția Națională a Republicii Poloneze;
  • Compania „Chemonics” ș. a.

Guvernele țărilor-prietene cu Ucraina — Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Canada, Norvegia, Germania, Polonia, Republica Coreea, SUA, Japonia, precum și Uniunea Europeană, — oferă sprijin regulat.

Datorită donatorilor, Serviciile de stat pentru situații de urgență ucrainene au primit:

  • mașini de deminare mecanizată;
  • vehicule pirotehnice tip pick-up;
  • vehicule pirotehnice ușoare și grele;
  • echipamente de detectare a munițiilor explozive;
  • costume antiexplozive;

În plus, există, de asemenea, sisteme robotizate pentru eliminarea muniției, stații radio, detonatoare, ambarcațiuni etc. De asemenea, cu sprijinul donatorilor, Serviciul de stat pentru situații de urgență a desfășurat cursuri de formare care au inclus formarea și perfecționarea abilităților geniștilor și prelegeri educaționale pentru civili.

Echipamente pentru deminare și protecție. Foto: PNUD în Ucraina

Într-un comentariu adresat redacției, Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) a subliniat că Ministerul Federal de Externe al Germaniei și Uniunea Europeană sprijină structurile civile de stat din Ucraina cu fonduri alocate în cadrul Instrumentului de Politică Externă.

În cadrul acestui sprijin, Serviciul de stat pentru situații de urgență va fi dotat cu diverse echipamente de deminare, cum ar fi echipamente de protecție personală, detectoare, vehicule și alte echipamente.

Echipamente pentru deminare și protecție. Foto: PNUD în Ucraina

Cu toate acestea, procesul de deminare din Ucraina va continua și în anii următori, iar ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că Ucraina este cea mai minată țară din lume în prezent. Vorbim despre sute de kilometri de câmpuri minate și milioane de dispozitive explozive.

Potrivit lui Reznikov, geniștii găsesc până la cinci mine pe metru pătrat în unele părți ale liniei frontului. Ministrul Apărării adaugă că Ucraina dispune de geniști calificați și de echipamente moderne, dar nu este suficient pentru sutele de kilometri de front care se întind pe teritoriul ucrainean.

În acest stadiu al campaniei de eliberare, avem nevoie disperată de mai multe echipamente de deminare, de la traule de deminare la torpile „Bangalore”. Echipamentul de deminare a fost deblocat de mult timp și suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru sprijinul lor.

Oleksiy Reznikov // Ministrul Apărării din Ucraina

Trebuie adăugat că, la ultima reuniune, „Ramstein” a creat o coaliție pentru deminare la inițiativa ministrului apărării din Lituania. Potrivit lui Reznikov, aceasta va aduce procesul de deminare în Ucraina mai aproape și îl va face mai rapid.

Notă: materialul a fost creat cu sprijinul Media Lifeline Ucraina

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată