Cum ar putea Occidentul să-l oprească pe Putin. Analiză The Economist

Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina”, se arată într-o analiză analiză făcută de The Economist, care spune și cum ar putea Occidentul să-l oprească pe liderul de la Kremlin.

Putin câştigă. O victorie a lui Putin este posibilă deoarece victoria se referă mai degrabă la reziliență decât la capturarea de teritorii, scrie The Economist. Experţii avertizează că, în 2024, Rusia va fi într-o poziție mai puternică pentru a lupta.

Cum ar putea câştigă Putin în Ucraina

Pentru prima dată de când armata lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, semnele arată că liderul de la Kremlin ar putea câștiga. Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război și și-a consolidat controlul asupra puterii.

A procurat muniție din străinătate și contribuie la poziționarea sudului global împotriva SUA. În mod crucial, el subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate – și trebuie – să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare, scrie The Economist.

Occidentul ar putea face mai mult ca să-l oprească pe Putin

Occidentul ar putea face mult mai multe împotriva lui Putin. Dacă ar alege, ar putea desfășura resurse industriale și financiare care să le eclipseze pe ale Rusiei.

Însă fatalismul, mulțumirea de sine și o lipsă șocantă de viziune strategică stau în cale, în special în Europa, observă o analiză a publicației economice, care avertizează Occidentul să se scuture urgent de letargie.

O victorie a lui Putin este posibilă, susține The Economist, deoarece victoria se referă mai degrabă la reziliență decât la capturarea de teritorii.

Și în prezent, niciuna dintre cele două armate nu este în măsură să o alunge pe cealaltă de pe teritoriul pe care îl controlează. Contraofensiva Ucrainei a intrat în impas.

Citeste si...  Italia și Polonia cer închiderea frontierelor externe ale UE pentru a combate migraţia

Rusia pierde peste 900 de oameni pe zi în bătălia pentru cucerirea Avdiivka, un oraș din regiunea Donbas. Acesta este un război al apărătorilor și ar putea dura mulți ani.

Putin

Putin câştigă. Avantajele Rusiei

Cu toate acestea, scrie The Economist, câmpul de luptă modelează politica. Iar momentul afectează moralul. Dacă Ucraina se retrage, disensiunile de la Kiev vor deveni tot mai puternice. La fel și vocile din Occident care spun că trimiterea de bani și arme Ucrainei este o risipă.

Cel puțin în 2024,Rusia va fi într-o poziție mai puternică pentru a lupta, pentru că va avea mai multe drone și obuze de artilerie, pentru că armata sa a dezvoltat tactici de război electronic de succes împotriva unor arme ucrainene. Şi pentru că Putin va tolera pierderi îngrozitoare în rândul armatei.

Creșterea sprijinului străin explică parțial avantajul Rusiei pe câmpul de luptă. Putin a obținut drone din Iran și obuze din Coreea de Nord. El s-a străduit, de asemenea, să convingă o mare parte din sudul global că nu are un interes major în ceea ce se întâmplă cu Ucraina.

Turcia și Kazahstanul au devenit canale pentru bunurile care alimentează mașina de război rusă. O schemă occidentală de a limita veniturile din petrolul rusesc prin plafonarea prețului pentru țițeiul său la 60 de dolari pe baril a eșuat, deoarece a apărut o structură comercială paralelă, dincolo de raza de acțiune a Occidentului.

Prețul țițeiului din Rusia este de 64 de dolari, în creștere cu aproape 10% de la începutul anului 2023.

Putin câștigă și pentru că și-a consolidat poziția acasă, scrie The Economist. El le spune acum rușilor, în mod absurd, că se află într-o luptă pentru supraviețuire împotriva Occidentului.

Citeste si...  „Noul” armament trimis de Moscova în Ucraina: „Tunuri navale de 25 mm din 1945”

Ruşii s-au obişnuit cu războiul

Putin câştigă şi pentru că ruşii s-au obişnuit cu războiul. Deşi la mulţi nu le place. Elita și-a întărit controlul asupra economiei și face o mulțime de bani.

Putin câştigă pentru că îşi poate permite să plătească salariile de-o viață familiilor celor care luptă și mor.

Puțin câştigă, favorizat de problemele Kievului. Față de toate acestea, nu e de mirare că starea de spirit de la Kiev este mai sumbră, scrie The Economist. Competiția politică a revenit, pe măsură ce oamenii se contrează pentru influență.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și Valeri Zalujnîi, șeful armatei, s-au certat. Sondajele de opinie interne sugerează că scandalurile de corupție și îngrijorările legate de viitorul Ucrainei au afectat poziția lui Zelenski în rândul alegătorilor.

Guvernele occidentale insistă că sunt la fel de angajate ca întotdeauna în Ucraina. Dar sondajele din întreaga lume sugerează că mulți se îndoiesc de acest lucru. În SUA, administrația Joe Biden face eforturi pentru a convinge Congresul să deblocheze fonduri în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Campania electorală de anul viitor va complica și mai mult lucrurile.

Cautimasina.ro