Cum afectează psihicul trecerea la ora de iarnă. Ce spun psihologii

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate influența comportamentul oamenilor, generând dificultăți în trezirea dimineața sau în adormirea conform noului orar. Potrivit psihologului Liliana Luca, în primele zile ale acestei tranziții, oamenii pot experimenta irascibilitate, insomnii și oboseală, devenind chiar mai melancolici. Ea arată că capacitatea de adaptare la schimbare este esențială.

Un simptom notabil este dificultatea de a adormi conform noului orar, deoarece corpul nu este încă pregătit pentru somn la acea oră. Acest lucru poate afecta calitatea somnului și poate duce la dificultăți în trezirea dimineața, generând stări de oboseală și somnolență pe parcursul zilei, deoarece ritmul circadian nu s-a adaptat încă la noul orar.

Psihologul Liliana Luca subliniază că aceste schimbări pot afecta nivelurile hormonale, în special secreția de melatonină, care reglează ritmul circadian și facilitează tranziția de la starea de veghe la somn. Recomandă menținerea unui program de somn regulat și evitarea expunerii prelungite la lumină albastră de la ecranele dispozitivelor electronice înainte de culcare.

Liliana Luca evidențiază că, în această perioadă, oamenii pot deveni mai melancolici și pot simți o tendință de a socializa mai puțin, datorită înserării timpurii. Totuși, consideră că această perioadă poate oferi oportunitatea de introspecție și de bucurare a momentelor personale, fiind important să ne adaptăm și să găsim resurse interne pentru a face față schimbărilor.

Pentru a facilita adaptarea la ora de iarnă, recomandă schimbarea treptată a rutinei de somn și crearea unui mediu propice pentru odihnă, cu limitarea expunerii la dispozitive electronice. În cazul dificultăților persistente, Liliana Luca sugerează că este esențial să se apeleze la un specialist pentru a gestiona potențialele probleme legate de somn, potrivit agerpres.ro.

Citeste si...  Guvernul le-a propus sindicaliştilor din educaţie bonusuri pentru profesorii debutanţi şi creşteri de salarii

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img