Criza politică a scumpit ratele la bănci cu circa 260 lei pe lună. Cum se poate modifica un credit

Instabilitatea politică cu care România se confruntă în ultimele săptămâni a început să lovească direct în buzunarele celor cu credite la bănci.

Într-un timp extrem de scurt, leul s-a devalorizat iar dobânzile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Consecința imediată: ratele lunare la creditele cu dobândă variabilă au crescut brusc, în unele cazuri și cu 260 de lei pe lună, anunță ProTV.

Ce s-a întâmplat pe piața valutară și bancară

În contextul incertitudinii politice, leul a pierdut teren în fața monedei europene, cursul ajungând la un record de 5,11 lei/euro. Această devalorizare a dus la scumpiri în lanț, nu doar la bunuri și servicii exprimate în euro – cum ar fi apartamentele, mașinile sau abonamentele de telefonie – ci și la alimente, majoritatea fiind importate și dependente de moneda europeană.

Pe lângă efectele directe asupra prețurilor, instabilitatea a afectat puternic și piața dobânzilor. Indicele Robor – folosit în calculul ratelor pentru creditele luate înainte de 2019 – a explodat până la 7,31%, după ce în urmă cu doar câteva zile era la 5,9%.

Cine este afectat și cât a crescut rata

Românii cu credite cu dobândă variabilă resimt cel mai mult această creștere. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, o majorare a dobânzii de această magnitudine se traduce printr-o rată lunară mai mare cu aproximativ 260 de lei. Iar dacă Robor rămâne la acest nivel sau crește în continuare, povara lunară se va accentua.

Nici cei care au luat credite mai recente, calculate în funcție de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), nu sunt complet protejați. IRCC se actualizează trimestrial, dar valorile zilnice deja încep să urce, semn că în următoarele luni ar putea apărea majorări de rată și în aceste cazuri.

Citeste si...  MAE cere Rusiei să își reducă personalul diplomatic de la București. Replica Moscovei: Act ostil / Acum trei zile Ambasadorul Rusiei la București remarcase că relațiile cu România „sunt mai corecte” decât cu alte țări

Soluția: refinanțarea creditului

Pentru cei care nu mai pot ține pasul cu aceste creșteri, o soluție este refinanțarea. Multe bănci au în continuare oferte avantajoase pentru credite cu dobândă fixă, cel puțin în primii ani. Astfel, se poate obține un credit ipotecar cu dobândă fixă sub 5% în primii 3 ani – adică aproape la jumătate față de dobânzile variabile actuale.

Potrivit comparatorului bancar FinZoom.ro, sunt 12 bănci care oferă astfel de credite cu dobândă fixă inițială sub 5,5%, ceea ce în multe cazuri este mai mic decât dobânda actuală la Robor sau IRCC, plus marja fixă a băncii.

Două scenarii posibile prin refinanțare:

  • Reducerea duratei creditului: La un credit Noua Casă de 50.000 de euro, cu o rată de 2.000 de lei, refinanțarea la o dobândă fixă de 5,9% pe 5 ani poate scurta durata creditului cu 8 ani, dacă se menține aceeași rată lunară.
  • Reducerea ratei lunare: Același credit poate avea o rată mai mică cu 344 de lei, dacă se alege menținerea perioadei și se aplică noua dobândă.

Atenție la costurile de refinanțare

Refinanțarea nu vine fără costuri. Comisioanele și taxele pot ajunge la aproximativ 3.000 de lei, în funcție de valoarea creditului și de bancă. Totuși, unele instituții financiare derulează campanii promoționale prin care acoperă o parte din aceste cheltuieli, pentru a atrage clienți noi.