Crește dependența de cărbune în Uniunea Europeană

În conditiile în care Uniunea Europeană presează statele să renunțe la energia pe bază de cărbune, date recente ale Eurostat evidențiază o creștere a dependenței de combustibilii fosili de la 69,9% în 2021 la 70,9% în 2022. În special, în Bulgaria s-a înregistrat o creștere cu 2,8 %, informează Novinite.

În 2022, Malta menținea cea mai mare pondere a combustibililor fosili în energia brută disponibilă la 96,1%, urmată de Cipru (89,3%) și Țările de Jos (87,6%). În schimb, Suedia (30,4%) și Finlanda (38,3%) se remarcau cu cote sub 50%. Letonia, Slovacia și Ungaria sunt martorii celor mai semnificative scăderi, în timp ce Estonia, Franța și Bulgaria înregistrează creșteri notabile.

Această schimbare este accentuată de o scădere a producției de energie nucleară în 13 țări UE, inclusiv Bulgaria , marcând cel mai scăzut nivel din 1990. Deși sursele regenerabile sunt promițătoare, ele nu reușesc să compenseze declinul nuclear. Factori precum invazia rusă a Ucrainei și creșterea prețurilor materiilor prime energetice în 2022 complică și mai mult peisajul energetic al UE .

Franța, cel mai mare producător de energie nucleară, se confruntă cu o scădere din cauza întreținerii, având un impact asupra producției generale de energie nucleară din UE.

Citeste si...  Prof. Dan Dungaciu spune că interviul Carlson – Putin poate fi semnalul începutului unor negocieri SUA – Rusia: O să vină vremuri complicate, în special pentru noi, românii

Cautimasina.ro