Crește dependența de cărbune în Uniunea Europeană

În conditiile în care Uniunea Europeană presează statele să renunțe la energia pe bază de cărbune, date recente ale Eurostat evidențiază o creștere a dependenței de combustibilii fosili de la 69,9% în 2021 la 70,9% în 2022. În special, în Bulgaria s-a înregistrat o creștere cu 2,8 %, informează Novinite.

În 2022, Malta menținea cea mai mare pondere a combustibililor fosili în energia brută disponibilă la 96,1%, urmată de Cipru (89,3%) și Țările de Jos (87,6%). În schimb, Suedia (30,4%) și Finlanda (38,3%) se remarcau cu cote sub 50%. Letonia, Slovacia și Ungaria sunt martorii celor mai semnificative scăderi, în timp ce Estonia, Franța și Bulgaria înregistrează creșteri notabile.

Această schimbare este accentuată de o scădere a producției de energie nucleară în 13 țări UE, inclusiv Bulgaria , marcând cel mai scăzut nivel din 1990. Deși sursele regenerabile sunt promițătoare, ele nu reușesc să compenseze declinul nuclear. Factori precum invazia rusă a Ucrainei și creșterea prețurilor materiilor prime energetice în 2022 complică și mai mult peisajul energetic al UE .

Franța, cel mai mare producător de energie nucleară, se confruntă cu o scădere din cauza întreținerii, având un impact asupra producției generale de energie nucleară din UE.

Citeste si...  Presiune pe „Austriacul” Virgil Popescu. Ministrul PNL al Energiei trebuie să răspundă public unde ajung resursele naturale ale României. O va face?

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img