Corina Crețu: Guvernul României n-a accesat decât jumătate din fondurile UE alocate, mult sub media europeană

Guvernul României n-a accesat decât jumătate din fondurile UE alocate. Corina Creţu, desemnată comisar european pentru Politică Regională, a atras atenţia, într-o postare pe pagina sa de socializare, că Guvernul României nu a accesat până acum decât jumătate din totalul fondurilor alocate, ceea ce ar înseamnă cu „mult sub media europeană.”

„Se împlinesc azi opt ani de la momentul semnării Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Ne aflam la finalul perioadei de programare (2014-2020+3 ani), iar rata de absorbţie a fondurilor europene este puţin sub 80%, după ce am reuşit pentru exerciţiul financiar 2007-2014 să cheltuim 92% din fondurile alocate României.

Pentru e exerciţiul financiar 2020-2027, România a lansat 12 Programe Operaţionale, dar rata de absorbţie este zero. Prin intermediul POIM, România a avut la dispoziţie în jur de 10 miliarde EUR din partea Uniunii Europene pentru finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare în sectorul de transport.

Potrivit fostului comisar european, Programul Operaţional Infrastructură Mare a fost însoţit de realizarea Master Planului de Transport, document care defineşte nevoile specifice ale României.

Citește și EXCLUSIV Instituțiile de stat se grăbesc să ocupe posturile vacante pe care vrea Ciolacu să le taie

„Încă de la semnarea acestui document primordial, mi-am exprimat convingerea fermă că fără o infrastructură modernă, România nu se va putea dezvolta şi nu va putea deveni ceea ce ne dorim cu toţii – o ţară în care oamenii să aibă o viaţă mai bună, economia locală şi cea naţională să prospere, iar tinerii să-şi dorească să rămână, să studieze, să lucreze şi să-şi întemeieze o familie.

Şi în calitate de Membru al Parlamentului European, rămân o susţinătoare a investiţiilor în autostrăzi, căi ferate şi aeroporturi, care să conecteze localităţile României între ele, dar şi ţara noastră la Uniunea Europeană.

Citeste si...  Cutremur total în Ungaria! Decizia absolut şocantă luată la Budapesta. Europa e în fierbere

Tocmai de aceea, pentru a încuraja proiectele de infrastructură din ţară, în 2018 am modificat POIM, alocând mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanţă majoră pentru România (rata de cofinanţare europeană a crescut de la 75% la 85% pentru proiectele privind dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, a reţelei de metrou şi a celor de transport multimodal)”, a afirmat Corina Creţu.

Corina Creţu a explicat că este vorba despre o măsură pe care a adoptat-o în timpul mandatului de Comisar European, de care au beneficiat, de pildă, Centura Bucureşti, Podul de la Brăila sau Autostrada Sebeş-Turda. Sursa foto – Corina Crețu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img