Control de amploare pe litoral. Restaurante închise, produse expirate și camere murdare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat pe 15 iulie 2025 o amplă acțiune de control pe litoralul românesc, în urma căreia a decis închiderea temporară a nouă societăți comerciale și a aplicat 54 de amenzi contravenționale în valoare totală de 308.000 lei, a anunțat instituția miercuri.

Control de amploare pe litoral. Restaurante închise, produse expirate și camere murdare

Pe lângă sancțiunile financiare, inspectorii ANPC au emis 35 de avertismente și au dispus confiscarea unor produse în vederea distrugerii, în valoare de 13.350 lei.

Detalii pe stațiuni:

  • Mamaia și Mamaia Nord: Au fost verificate nouă firme. Inspectorii au aplicat 12 amenzi (59.000 lei) și trei avertismente. Au fost retrase produse pentru distrugere în valoare de 7.027 lei, iar marfă în valoare de 325 lei a fost scoasă temporar de la vânzare.
  • Tuzla: Șase societăți comerciale au fost controlate, fiind aplicate șapte amenzi (45.000 lei) și cinci avertismente. A fost retrasă marfă de 200 lei pentru distrugere.
  • Eforie Nord: Au fost verificate 13 firme. Amenzile s-au ridicat la 66.000 lei, iar marfa confiscată pentru distrugere a fost evaluată la 626 lei.
  • Costinești: La cele șase societăți controlate, amenzile au depășit suma de 50.000 lei.
  • Neptun-Olimp: Au fost controlate 11 firme, fiind aplicate nouă amenzi contravenționale și cinci avertismente, în valoare totală de peste 55.000 lei. Marfa retrasă în vederea distrugerii a fost evaluată la 3.324 lei.
  • Mangalia și Venus: În urma verificării a 13 societăți comerciale, comisarii ANPC au aplicat opt amenzi (33.000 lei) și nouă avertismente. Produse în valoare de 2.174 lei au fost retrase pentru distrugere.

Nereguli constatate:

Controalele au scos la iveală o serie de abateri grave, printre care:

  • Lipsa autorizațiilor de funcționare (UAT, ISU, Ministerul Turismului);
  • Produse alimentare nesigure: materii prime alterate sau depozitate necorespunzător, produse expirate, preparate păstrate la temperaturi inadecvate;
  • Proceduri igienico-sanitare deficitare: lipsa graficelor pentru schimbul de ulei, frigidere necontrolate termic, bucătării neigienizate, ustensile neconforme;
  • Lipsa etichetelor de compoziție la produsele textile;
  • Absența informațiilor privind tarifele și serviciile oferite de structurile de cazare;
  • Lipsa listelor de meniu complete, protecții pentru saltele și perne, mobilier deteriorat, camere și grupuri sanitare în stare precară;
  • Nerespectarea reglementărilor privind distribuția spațiului pe plajă între zona de cearșaf și cea de șezlonguri (30%).
Citeste si...  Prognoza meteo, 17 iulie. Vreme capricioasă în România. Ploi, vijelii și temperaturi scăzute