Conflict de interese? Primarul din Sasca Montană este deținătorul terenurilor pe care se construiesc eolienele acuzate că afectează Parcul Natural Cheile Nerei

blank

Primarul din comuna Sasca Montană, Ion Poplicean (PSD) este proprietarul unora dintre terenurile pe care se vor construi eolienele din proiectul „Potoc 2”, relevă documente trimise pe adresa redacției R3media.

Astfel, după cum releva extrasul de carte funciară, Ion Poplicean și soția asa, Mirceana Poplicean, dețin peste 8.200 de metri pătrați, care au fost dați în superficie către „Potoc Power Park SRL”. (foto 1 și foto 2)

blank blank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reamintim, în context că proiectul eolian „Parc Eolian Potoc 2”, a beneficiat de sprijinul autorităților locale, în frunte cu Primăria.

O anchetă arăta că proiectul respectiv a fost EXCEPTAT de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de la evaluarea impactului asupra mediului, deși ar putea fi afectat Parcul Natural Cheile Nerei.

Federația Coaliția Natura 2000, care reunește mai multe ONG-uri de mediu, a criticat pe larg decizia autorităților, arătând că proiectele afectează nu doar mediul înconjurător, ci și comunitatea locală, păstorită chiar de Ion Poplicean.

Astfel, după cum susține Federația Coaliția Natura 2000, comunitatea locală nu doar că nu va beneficia de pe urma proiectelor eoliene, „ci din contră, calitatea păşunilor şi a terenurilor agricole scade, peisajul se deteriorează semnificativ prin amplasarea turbinelor, total nepotrivite într-un peisaj mozaicat de ecosisteme naturale şi culturale specific Banatului Montan. Acest peisaj mozaicat de la baza muntelui este parte din bogăţia naturală şi culturală pentru care zona Cheilor Nerei este renumită, căutată de turişti, artişti, cercetători din întreaga lume.

Considerăm că dezvoltarea comunităţii locale este tratată evaziv și, de fapt, proiectul nu propune nicio măsura clară de dezvoltare a comunităţii, ci doar a investitorilor. La fel si patrimoniul cultural, cu cele 29 de obiective de patrimoniu cultural semnalate in Rapoartele de mediu.

Atragem atenția factorilor de decizie implicați în procesul de avizare a acestor tipuri de investiții pentru producere de energie regenerabila din parcuri de turbine eoliene asupra necesității unui studiu independent care sa acopere toată această zonă sensibilă și care să identifice acele zone în care investițiile sunt acceptabile și care sunt acele zone sensibile și cu impact (fie el si minim) asupra ecosistemelor naturale, dar și culturale”.

Antecedente violente

Ion Poplicean a fost condamnat, cu suspendare, pentru că a bătut un cetățean în timpul unei ședințe de Consiliu Local, după relata Evz.

Citeste si...  Președintele Croației spune că „fondurile europene sunt banii noștri, nu trebuie să fim recunoscători nimănui”: Croația e înainte de toate, abia apoi UE, NATO și restul. Să ne asigurăm că nu suntem atrași într-un conflict

Poplicean a fost acuzat că a fost mâna dreaptă a fostului baron de Caraș, Sorin Frunzăverde.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img