Compania mamă a asigurătorului Euroins acuză angajați din ASF că ar fi implicați într-un „atac coordonat” asupra companiei din România

Eurohold Bulgaria, compania-mamă a Euroins România, acuză că angajați de nivel înalt din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și persoane implicate în criza City Insurance sunt implicate într-un atac asupra companiei.
Eurohold vorbește despre „un atac organizat împotriva Euroins România”.
„În atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance.  Aceștia desfășoară aceste acțiuni punând în pericol stabilitatea financiară a companiei, a sectorului asigurărilor în ansamblu și stabilitatea economică a României. Mai mult, acțiunea unor funcționari ai departamentului de asigurări ASF pune în pericol bunele relații ale companiei cu ASF, ca instituție și cu conducerea de vârf a acesteia”, arată un comunicat al companiei.
Eurohold transmite că „a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, iar instituțiile iau măsurile necesare”.
„În informarea transmisă de companie către instituțiile de stat și internaționale competente, se descriu toate acțiunile intenționate, acțiunile grupului împotriva Euroins România și potențialul scop al campaniei care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate în sector, cu impact major. Această destabilizare financiară ar putea afecta inclusiv activitatea din Bulgaria și ar putea avea un impact negativ asupra apartenenței celor două țări la spațiul Schengen, precum și asupra intrării Bulgariei în zona euro, în ciuda relațiilor bilaterale excelente dintre cele două țări”, arată Eurohold.
Acționarii holdingului consideră că există o campanie intenționată care are ca scop destabilizarea pieței financiare și de asigurări din România, precum și a companiei însăși ca lider pe această piață. De asemenea, Eurohold a alertat Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) cu privire la aceste acțiuni, precum și alte autorități europene.
Eurohold mai solicită „reprezentanților autorităților competente ale statului să asigure un audit transparent, imparțial și recunoscut la nivel internațional al procesului derulat de unii membri ai echipei departamentului de asigurări al ASF, care altfel ar putea duce la o criză de lichidități și la instabilitate financiară și politică generală”.
Reamintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi decis, în 1 februarie, să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România, Euroins, arată o investigație publicată joi de Libertatea. Euroins transmite, după publicarea articolului, că afirmațiile publicate conțin date de natură tehnică care trebuie înțelese în contextul reglementărilor de raportare. Euroins transmite că, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise. Compania nu neagă plângerea penală, ci menționează: “conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată, fiind și mai surprinsă în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect”. Euroins România este cel mai mare asigurător RCA după recentul faliment al City Insurance.
Publicația arată că mai mulți oameni din interiorul Euroins au furnizat pentru Libertatea documente în care apare o rubrică „Nu raportăm”, când era vorba să raporteze către stat numărul proceselor. Avertizorii au trimis documentele și la ASF. Sursele ziarului spun că au avut loc audieri la Euroins și miercuri, 1 februarie 2023, Consiliul ASF a luat în discuție situația companiei. Hotărârea a fost: ASF face o sesizare penală împotriva întregii conduceri Euroins, susțin surse din Autoritate pentru Libertatea. Euroins este cea mai mare firmă de RCA, cu 31% din piață și mai bine de două milioane de asigurați.

Citeste si...  INTERVIU România, jucător important pentru atragerea giganților de inteligență artificială. IBM: România are o „fundație” bună, cu mulți dezvoltatori, probabil mai mulți decât în Germania și Franța

Citește continuarea AICI.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img