Compania de termoficare din Arad lansează contractul de execuție a unui CET nou pe gaze. 80 de milioane de euro, bani din PNRR

Compania de termoficare din Arad, CET Hidrocarburi (în subordinea Primăriei), a scos la licitație în SICAP un contract de 402 milioane lei pe 30 de luni pentru construcția unei noi surse de producere a electrictății și apei calde care va funcționa în sistem de cogenerare de înaltă eficiență. Proiectul este parte a unui program mai mare aprobat spre finanțare în PNRR și reprezintă practic înființarea unei noi termocentrale pe gaze.
„Odată cu proiectul <Sursă de producere energie termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă> se intră într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, în care se urmăreşte creşterea eficienţei energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi creşterea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive”, arătau, în ianuarie, reprezentanții primăriei Arad.
Noua sursă va include o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă formată dintr-un număr de trei motoare termice pe gaz natural şi o staţie electrică de transformare. Configuraţia tehnică a instalaţiei de cogenerare de înaltă eficienţă asigură producţia de apă fierbinte pentru termoficare centralizată şi energie electrică pentru vânzare.
Ofertele se deschid în 11 august, departajarea lor se face în funcție de preț, de eficiența instalațiilor, de temperatura minimă garantată a apei calde și de costul specific al mentenanței.
Construcția unui nou CET în România nu este în trend-ul ultimilor ani când, dimpotrivă, mai multe astfel de unități s-au desființat, românii optând tot mai mult pentru încălzirea individuală.
În prezent, în Arad, actuala capacitate a CET Hidrocarburi   instalații vechi, din anii 1970, acoperă în proporţie de peste 70% necesarul oraşului, diferenţa venind dinspre CET Arad (de afară). Odată cu retehnologizarea, acoperirea va fi totală.

Citeste si...  Dacia nu mai oprește temporar producția pe 30 iunie. Șeful Dacia: Criza semiconductorilor nu s-a terminat, este mai puțin intensă față de anul trecut. Vom mai putea vedea pe viitor astfel de opriri temporare ale producției

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img