Comisia Europeană pregătește reguli pentru viitorul agriculturii și al alimentației în Europa

Comisia Europeană a prezentat miercuri o foaie de parcurs menită să contureze viitorul agriculturii și al sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană.

Noile reguli vor urmări crearea unui sistem agroalimentar competitiv, rezilient, sustenabil și echitabil pentru actualele și viitoarele generații de fermieri și operatori agroalimentari, scrie Adevarul.

Comisia Europeană recunoaște necesitatea simplificării politicilor UE și a accelerării adoptării inovațiilor și digitalizării. Până în 2025, instituția va propune un pachet amplu pentru simplificarea cadrului legislativ agricol, alături de o strategie digitală a UE pentru agricultură. Această inițiativă va facilita tranziția către o agricultură modernă, eficientă și pregătită pentru viitor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța fermierilor în sistemul de producție alimentară al UE: „Fermierii noștri ocupă un loc central în sistemul de producție alimentară al UE. Datorită muncii lor zilnice, avem alimente sigure și de înaltă calitate. Totuși, ei se confruntă cu provocări tot mai mari, de aceea oferim o strategie cuprinzătoare pentru o agricultură mai atractivă, rezilientă și sustenabilă.”

Patru direcții strategice pentru viitor

1. Un sector atractiv

Pentru a atrage tinerii spre agricultură, este necesară stabilitate financiară, venituri echitabile și un sprijin public bine direcționat. De asemenea, Comisia se angajează să revizuiască Directiva privind practicile comerciale neloiale, astfel încât fermierii să nu fie obligați să-și vândă produsele sub costurile de producție.

2. Un sector competitiv și rezilient

Pentru a asigura securitatea și suveranitatea alimentară, Comisia va folosi negocierile comerciale pentru a proteja interesele fermierilor europeni.

O prioritate majoră va fi armonizarea standardelor de producție pentru produsele importate, prevenind astfel concurența neloială. De asemenea, se vor lua măsuri pentru evaluarea impactului utilizării pesticidelor periculoase interzise în UE și pentru promovarea bunăstării animalelor.

Citeste si...  Retragerea lui Jaromir Jagr. Mai mult decât un tricou

3. Un sector adaptat provocărilor viitorului

Agricultura trebuie să joace un rol activ în reducerea emisiilor de carbon. Fermierii vor fi recompensați pentru practicile sustenabile, iar Comisia va simplifica accesul la biopesticide.

De asemenea, va fi introdus un sistem voluntar de evaluare comparativă, numit „busola sustenabilității în cadrul fermei”, pentru ca fermierii să-și poată monitoriza performanțele ecologice.

4. Condiții de viață și muncă echitabile în zonele rurale

Comisia va lansa un plan de acțiune rurală actualizat, menit să sprijine dinamismul și funcționalitatea zonelor rurale. Un dialog anual privind alimentele va reuni fermieri, consumatori, industrie și autorități publice pentru a aborda probleme precum accesibilitatea alimentelor și inovarea. De asemenea, reducerea risipei alimentare și bunăstarea animalelor vor fi teme de interes major.

Viitorul Politicii Agricole Comune

Viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) va fi mai simplă și mai bine direcționată, concentrând sprijinul asupra fermierilor activi în producția de alimente. Tinerii fermieri și cei care lucrează în zone cu constrângeri naturale vor beneficia de stimulente financiare semnificative, prioritizând astfel sustenabilitatea pe termen lung a agriculturii europene.

Această viziune a fost propusă ca inițiativă prioritară pentru primele 100 de zile ale actualului mandat al Comisiei Europene. Pe baza unui dialog strategic privind viitorul agriculturii și al rezultatelor recente ale Eurobarometrului, care arată că cetățenii europeni susțin importanța unei aprovizionări stabile cu alimente, Comisia se angajează să sprijine fermierii și să asigure un sistem agroalimentar durabil și competitiv pentru viitor.