Citronex, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din Europa, se extinde în România / Compania investește într-o seră pentru producția de tomate

Compania poloneză Citronex, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din Europa, își dezvoltă activitățile în România, scrie Hortidaily. Investiția într-o seră de 50Ha pentru producția de tomate a fost confirmată pe 17 ianuarie de autoritățile locale din Dumbrăveni, județul Sibiu.
„Investiția se va realiza în mai multe etape. Prima seră de 10 ha va costa aproximativ 25 de milioane de euro și va genera 120 de locuri de muncă. Sera de la Dumbrăveni va fi cea mai mare din România și ar urma să aprovizioneze în principal piața internă, dar sunt luate în calcul și alte piețe din jurul nostru”, spune Emil Dârloșan, primarul comunei Dumbrăveni.
„Sunt foarte bucuros pentru că se reia activitatea de tomate care a fost abandonată în Dumbrăveni cu mulți ani în urmă – felicitări tuturor. Așteptările sunt rezonabile atât pentru localnici, cât și pentru investitori și așteptăm materializarea. Acest tip de investiție ne dă certitudinea că vom avea un produs autohton bun la momentul potrivit. Haideți să facem ceea ce este necesar pentru țară în fiecare zi și în fiecare loc”, a declarat și ministrul Agriculturii Petre Daea, care a participat la întâlnirile cu investitorii polonezi.
Compania de familie se află deja în top trei cei mai mari producători de roșii din Europa. În Polonia, Citronex are la dispoziție peste 80Ha de sere similare. Cu noile investiții din România, vor ajunge la o producție anuală de 50.000 de tone.
Citronex își dezvoltă afacerile în România din 2018, furnizând banane celor mai mari lanțuri de supermarketuri. Centrele de maturare situate în Timișoara și București sunt cele mai mari facilități de acest tip din țară. Compania fiică, Yellow Fresh Fruits, vinde peste 100 de camioane de banane în România în fiecare săptămână. Citronex deține, de asemenea, două centre de maturare în Polonia și unul în Ungaria, cu o capacitate totală de maturare de o jumătate de milion de cartoane pe săptămână.
Prima fază a construcției celor 10Ha de sere de la Dumbrăveni este planificată să fie finalizată la sfârșitul anului 2024.

Citeste si...  Arctic Stream a raportat un profit net de 6,75 milioane de lei în 2022, în creștere cu 54%

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img