Christine Lagarde: BCE va readuce inflația la ținta de 2 % în 2025

Încetinirea inflaţiei „este cu certitudine estimarea noastră”, a declarat sâmbătă preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, iar BCE este decisă să readucă preţurile la ţinta sa, transmite Bloomberg.

Christine Lagarde: BCE va readuce inflația la ținta de 2 % în 2025

„Suntem decişi să readucem inflaţia la 2%. Conform estimărilor noastre, vom ajunge acolo în 2025”, a afirmat şeful BCE Christine Lagarde pentru publicaţia elenă Kathimerini.

Christine Lagarde a explicat că nu este îngrijorată de implicaţiile politice ale eforturilor BCE, care a fost criticată de unele guverne europene, îngrijorate că dobânzile ridicate vor sufoca creşterea economică.

„Mandatul nostru este să asigurăm stabilitatea preţurilor, şi aceasta este cea mai bună contribuţie pe care o putem face la pacea socială şi pentru societate, în special pentru cei mai vulnerabili membri ai săi”, a indicat oficialul BCE.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

Citeste si...  Statele Unite avertizează China. Ce s-ar putea întâmpla dacă va furniza arme sau muniții Rusiei, în războiul cu Ucraina

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img