China a dezvăluit abia acum date cruciale privind originea COVID-19

Originea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a fost o problemă fierbinte în timpul pandemiei.

Noile date publicate și analiza materialului genetic viral și animalier colectat de la piața umedă Huanan din Wuhan, locul asociat pentru totdeauna cu începutul pandemiei, sunt piese importante ale întregului tablou.

„Acum avem dovezi mai puternice care plasează câinii raton de la piață ca un posibil rezervor animal al SARS-CoV-2, care ar putea infecta oamenii”, spune Dominic Dwyer, director al Patologiei de sănătate publică la Spitalul Westmead și la Universitatea din Sydney, și membru al grupului de studiu al OMS din 2021 privind originile SARS-CoV-2.

Probele au fost prelevate din diverse locuri din piață, în ianuarie 2020, la câteva săptămâni după primele cazuri de COVID-19 din Wuhan. ARN SARS-CoV-2 și ADN uman au fost identificate în aceste probe de mediu, deși niciun tampon de animale nu a fost pozitiv pentru virus.

Datele „metagenomice” subiacente trebuiau furnizate pentru a permite analize suplimentare. Acesta este un lucru care este în general cerut de reviste și considerat adecvat în spiritul deschiderii și colaborării științifice. Cu toate acestea, abia la începutul lunii martie 2023 comunitatea internațională a avut acces la date.

„Dacă am fi avut aceste dovezi acum trei ani, trebuie să ne întrebăm cât de diferită ar fi fost istoria recentă. Am fi redus energia enorm, frenezia mediatică și disputele politice legate de ipotezele mai puțin probabile privind originile pandemiei. Am fi putut să ne concentrăm mai bine atenția asupra cercetării”, adaugă el.

Sursa: The Conversation

Citeste si...  Ar trebui să avem încredere în memoria noastră? Poate că nu!

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img