Consum fast food România. În ultimii 14 ani, piața de fast-food din România a cunoscut o creștere constantă, cu o extindere accelerată a lanțurilor de restaurante și o diversificare a ofertei. Pe lângă creșterea numărului de locații fizice, și comenzile online au luat amploare.
Consum fast food România. Preferințele românilor
În ciuda unor fluctuații cauzate de criza economică și pandemia de COVID-19, piața de fast food din România a crescut semnificativ în ultimii ani.
Consum fast food România. În 2023, restaurantele de tip fast food reprezentau aproximativ 25% din totalul pieței de restaurante din țară. Aceasta include branduri internaționale, precum McDonald’s și KFC, care controlează împreună aproape 50% din piață, și altele precum Dristor Kebab, Salad Box sau Dabo Doner.
Românii plătesc între 100 și 250 de lei, pe lună, pentru fast-food
În 2024, consumul de fast-food în România continuă să crească, cu un interes tot mai mare pentru acest tip de alimentație.
Consum fast food România. Românii cheltuiesc aproximativ 444 milioane de dolari anual doar pe burgeri în cadrul lanțurilor mari de fast-food, o creștere de peste 22% față de anul precedent. Per ansamblu, fast-food-ul reprezintă între 20% și 25% din totalul cheltuielilor făcute în restaurante, cafenele și baruri, adică în jur de 3,5-4,3 miliarde de lei anual.
Românii alocă din ce în ce mai mulți bani pentru acest tip de alimentație. În medie, se estimează că o persoană din România, în funcție de venituri și de localitate, dar și de preferința tot mai mare pentru lanțurile internaționale și brandurile locale de tip fast-food.
Consum fast food România. Brandurile autohtone au început să capete popularitate, iar consumul prin livrări a devenit un factor important în creșterea acestor afaceri, mai ales după pandemie.
Fast-food în online
În ultimii cinci ani, comenzile online pentru fast-food în România au înregistrat o creștere accelerată, influențată în mare parte de pandemia de COVID-19 și de tendințele globale de digitalizare.
Consum fast food România. În prezent, peste 60% din comenzile de mâncare sunt realizate online, prin intermediul platformelor de livrare sau al aplicațiilor proprii ale restaurantelor.
De asemenea, aplicații populare de livrare precum Glovo, Tazz by eMag și Bolt Food au înregistrat creșteri semnificative ale numărului de utilizatori și comenzi.
Glovo a crescut cu 24% în 2022, atingând aproape 1,5 milioane de căutări, în timp ce Tazz a raportat o creștere de două cifre în volumul tranzacțiilor.
Utilizatorii platformelor de livrare comandă în medie de 2,4 ori pe lună, iar această frecvență este așteptată să crească pe măsură ce sectorul de food delivery continuă să se extindă.
Se observă, de asemenea, o creștere constantă a preferinței pentru opțiuni rapide și convenabile, multe lanțuri internaționale de fast-food, precum Popeyes și Gregory’s, intrând pe piața din România în această perioadă.
Cine consumă cel mai frecvent alimentele de tip fast-food?
Principalii cumpărători de fast food în România sunt în general tinerii și adulții tineri, cu vârste între 18 și 35 de ani. Aceștia sunt atrași de rapiditatea și conveniența acestui tip de alimentație, precum și de prezența crescută a aplicațiilor de livrare online. Majoritatea consumatorilor de fast food trăiesc în orașe mari, precum București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, unde accesul la lanțuri mari de fast food este mai facil.
Tinerii care sunt studenți sau proaspăt absolvenți reprezintă un segment important, deoarece au venituri mai mici și un stil de viață activ, ceea ce îi face să opteze frecvent pentru opțiuni rapide. De asemenea, familiile tinere, în special cele cu copii, apelează destul de des la fast food, fie din motive de comoditate, fie ca recompensă pentru copii.
Articolul Cheltuim spre jumătate de miliard de dolari, anual, doar pe burgeri apare prima dată în Money.ro.