Ce trebuie să faci dacă medicul tău îți cere șpagă. Sfaturile Colegiului Medicilor

​Colegiul Medicilor condamnă ferm condiţionarea actului medical de plata informală și susține că șpaga în spitale este „o practică inacceptabilă”.

Referindu-se la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean, arestată vinerea trecută pentru 30 de zile și acuzată de procurori că ar fi primit mită de la zeci de pacienți, prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a vorbit despre această problemă.

Concre, Colegiul Medicilor arată că „susţine ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei. În contextul mai sus menţionat, conducerea CMR reiterează modul în care se raportează la situaţii de tipul celor descrise în comunicarea oficială realizată de organele de anchetă şi de instituţiile abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni – fără a se pronunţa asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public – şi anume faptul că susţinem şi promovăm toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului”.

În ce situații este oferită mita în spitale

Mai mult, Colegiul Medicilor mai arată că eurobarometrul publicat în vara anului trecut „ne indică faptul că plata informală există şi este oferită de pacienţi în două situaţii diferite”:

„1. Recunoştinţa. Putem accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său pentru îngrijirea primită, pentru că medicul i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă trebuie limitată la ceva simbolic, nu plată informală. Actul medical este ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă. Prin urmare, pe de o parte, plata informală va arunca o lumină nefavorabilă asupra actului medical. Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri.”

Citeste si...  Ce înseamnă igiena somnului

„2. În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa. Este o percepţie greşită a pacientului. Dacă pacientul simte acest lucru, ceva nu este în regulă în relaţia medic – pacient. În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale.”

Colegiul Medicilor din România mai arată că „promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img