Ce ştim despre noii microbi capabili să descompună materialele plastice?

Cercetătorii elvețieni au descoperit în Alpi și în Arctica microbii capabili să descompună materialele plastice la temperaturi scăzute.

Aceste descoperiri oferă speranțe pentru abordarea poluării cu plastic în mediile reci. Ele ar putea duce la dezvoltarea de noi soluții biotehnologice pentru a combate deșeurile de plastic la nivel global.

Deșeurile de plastic omniprezente reprezintă o problemă gravă de mediu la nivel global. O soluție potențială este utilizarea capacității unor microorganisme de a descompune materialele plastice cu ajutorul enzimelor.

Cu toate acestea, descompunerea microbiană a materialelor plastice a fost observată, în general, numai la temperaturi de peste 20 °C, iar în majoritatea cazurilor a fost necesară o temperatură de peste 30 °C. Utilizarea industrială a enzimelor de descompunere a plasticului necesită încălzire, astfel încât descompunerea microbiană utilizată în prezent nu este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Cercetătorii elvețieni au găsit o soluție – au izolat tulpini microbiene iubitoare de frig din Alpi și din solul arctic și apoi au testat eficiența acestora în descompunerea materialelor plastice, potrivit publicaţiei slovace Živě.sk.

Citeste si...  PRESShub | România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei. În schimb, îi trimite la muncă

Parteneri

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img