Când va debloca Guvernul angajările din sistemul sanitar

Un memorandum care va scoate concurs aproximativ 4000 de posturi în în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță, urmează să fie aprobat „în scurt timp” de Guvern.

În prezent, deficitul de personal în sistem se ridică, potrivit Ministerului Sănătății, la 45%. Angajările în sistemul sanitar se pot face doar în urma aprobării, în Guvern, a memorandumului mai sus menționat.

Deși unitățile medicale din România au cu aproape jumătate mai puțin personal decât ar trebui, angajările au fost blocate în luna mai, odată cu adoptarea Ordonanței austerității.

Dar, având în vedere că sindicatele din sănătate amenință cu declanșarea grevei generale la finalul lunii iunie, Ministerul Sănătății pare să se fi răzgândit.

De ce amenință cu proteste sindicaliștii din sănătate

Potrivit hotnews, principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor țin de salarii și sporuri, dar și de blocarea angajărilor.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut joi o întâlnire de lucru cu președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, președintele Federației Naționale Sindicale “Ambulanța”, Gheorghe Chiș, prim-vicepreședintele Federației, Marian Rotaru, secretarul general, Rareș Ghilea și vicepreședinții Gheorghe Brișcaru, Ionel Ianc, Victor Țepeș.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate revendicările FNSAR de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță. Printre solicitări s-au aflat: acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană.

De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Citeste si...  Pastila care distruge cancerul. O nouă descoperire în medicină – Studiu

Ministerul anunță că s-au găsit soluții

Ministerul condus de Alexandru Rafila arată că „s-au găsit soluții pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%.

Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern”.

S-a analizat și situația personalului de pe ambunanță

În cadrul întâlnirii, a fost analizat de asemenea și proiectul Legii salarizării care a fost înaintat de Ministerul Sănătății, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru funcțiile din Serviciile Publice de Ambulanță.

În plus, s-a discutat și s-a convenit o intâlnire interministerială între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021, arată Ministerul Sănătății.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img