Bulgaria va RENEGOCIA PNRR-ul. Menține termoncentralele pe cărbune până-n 2038, renunță la angajamentul de a reduce emsiile de carbon cu 40% până în 2025

Parlamentul de la Sofia a decis să adopte o hotărâre care va obliga Guvernul de la Sofia să renegocieze Planul Național de Redresare și Reziliență cu Comisia Europeană, informează Novinite.

Decizia a fost luată cu o majoritatea covârșitoare: 187 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 9 abțineri. Astfel, Bulgaria renunță la angajamentul de a reduce emisiile de carbon din sectorul energetic cu 40% până la sfârșitul anului 2025, iar funcționarea centralelor pe cărbune trebuie să rămână nerestricționată până cel puțin în 2038.

De asemenea, bulgarii au redus la jumătate banii oferiți pentru baterii și se reduc și banii destinați dezvoltării energiei geotermale. Decizia îl obligă pe premierul adjunct interimar, Atanas Perkanov, să facă propuneri în PNNR-ul bulgăresc în discuțiile cu Comisia Europeană.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Schimbările au avut pe fondul unor proteste ale sindicaliștilor din energie, care au cerut chiar ce s-a decis: reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic cu 40% până la sfârșitul anului 2025 și funcționarea termocentralelor până în 2038.

„În primul rând, suntem aici pentru a lupta pentru joburile noastre, dar și luptăm și pentru securitatea energetică a țării noastre, care fără „Marița”, fără energia oferită de cărbuni nu poate exista. Cerem Comisiei Europene să ia în considerare specificul țării și al sistemului nostru energetic”, a spus unul dintre participanții la protestul de zilele trecute, citat de Novinite.

Reamintim că Bulgaria, ca și România, au fost respinse de la accederea în spațiul Schengen.

Citeste si...  Un clujean s-a trezit cu un credit pe care nu l-a făcut

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img